Mesajı Okuyun
Old 29-03-2010, 12:59   #1
Av.Meryem Kaya

 
Varsayılan Belİrlİ SÜrelİ İŞ SÖzleŞmesİ,cezaİ Şart

Değerli meslektaşlarım;
Ziraat Mühehdisi olan bir şahıs Tarım Kredi Kooperatifi ile geçen yıl nisan ayında 3 yıllık belirli süreli iş sözleşmesi yapıyor.Bu işveren bünyesinde vasıfsız işçi olarak gösterilen her işte çalışıyor.
Bu sözleşmede taraflardan herbiri sözleşmeyi geçersiz ve haksız feshettiği takdirde işçinin ihbar tazminatına esas giydirilmiş en son ücretinin 7 katı tutarında diğerine cezi şart ödeyeceği kararlaştırılıyor.(Tarım Kredi sık istifaları önlemek için cezai şart uygulamasına gidiyor.)
Ziraat Mühehdisi daha önce girdiği KPSS sınavına göre yaptığı başvuru sonucunda bir ilde sözleşmeli Ziraat Mühendisi olarak çalışmaya hak kazanıyor.
işçi bu hakkını kullanıp mesleğini yapmak istiyor.Fakat halen çalıştığı yerde aldığı maaşı ve ikramiyeleri düşünüldüğünde cezai şart miktarı oldukça yüksek çıkıyor.
1-Cezai şart sadece belirli süreli işlerde karalaştırıldığına göre halen çalıştığı işin niteliği belirli süreli bir iş sayılır mı?
2-Cezai şart belirlenirken belirli süreli iş akitlerinde hak edilmeyen ihbar tazminatına esas ücret esas alındığına göre bu durum işin belirsiz süreli olduğunu gösterir mi?
3-Cezai şart geçerli midir?
4-İşçinin fahiş miktardaki cezai şartı ödemeden işten ayrılmasının bir yolu varmıdır?
Yaptığım araştırmalarda net bir sonuca varamadım.Değerli görüşlerinizi paylaşırsanız sevinirim.Saygılarımla..