Mesajı Okuyun
Old 29-03-2010, 11:18   #6
mlk

 
Varsayılan merhaba...

Alıntı:
Yazan teknik_er34
üstadım revizyon imar planında 1999 yılı başında kültür tesisi alanı olarak bırakılan taşınmaz için ne yapılabilir?
taşınmaz malikinin yeni haberi oluyor bu arada.

1)1999 yılından beri herhangi bir kamulaştırma işlemi gerçekleştirlmemiş olup tapuya konulan şerhten dolayı malikin bu taşınmaz üzerindeki tasarruf hakkı elinden alınmış olurmu?
2)eger alınmış olursa hangi yolları izlemeli veya revizyon imar planının iptali için dava açabilirmi?

şimdiden teşekkürler.

Sorunuzun net cevabı için tapuya konulan şerhin içeriğini tam olarak bilmek gerekir. Ancak olayı şu şekilde düşünün; tapuda bu şerh kaldığı sürece malik gayrimenkulu 3. şahıslara satmak istediğinde sorunla karşılaşacaktır, bu şerhle birlikte gayrimenkulu kimse almak istemez. Diğer tasarruflar için yukarıda söylediğim üzere şerhin mahiyeti önemli...
Bahsedilen uzun bir süre ve bu süre içerisinde idare herhangi bir girişimde bulunmamış ancak gayrimenkul üzerinde şerh hala mevcut; bu şerh idarece kaldırılmadığı sürece sorun olmaya devam edecektir. Burada sizi ilgilendiren revizyon imar planının iptali değil gayrimenkul üzerinde bulunan şerhin kaldırılması; bunun için geçen süreyide dikkate alarak tabiki dava açılabilir.. Kaldı ki bu süre içerisinde yönetim değişip plan iptal olmuş bile olabilir; ancak bu durum tapuya bildirilmemişse -genelliklede bildirilmez-şerh öylece kalır.
Taşınmaz malikinin şehten yeni haberinin olması önemli değil; şerh kaldığı sürece idareye başvuru için geçerli sebep olacaktır. Burada yapılması gereken öncelikle idareye başvuruda bulunmak. Planın halen uygulamada olup olmadığını, uygulamaya konulma ve kamulaştırma sürecinin açıklanmasını, plan uygulamadan kaldırılmışsa yada kamulaştırma yapılmayacaksa şerhin kaldırılmasını talep edin, gelecek cevaba göre dava açabilirsiniz.Genellikle plan hala yürülüktedir ancak ödenek olmadığından kamulaştırma yapılmaz ama şerhte kaldırılmaz-bu durumda süresinde işlemin iptali davası açabilirsiniz.
Umarım yardımcı olur...