Mesajı Okuyun
Old 26-03-2010, 16:15   #1
mantis

 
Mutsuz Avukatın açıktan para alması, emekli maaşı haczi ve biraz da dertleşme

Dün şu linkte başlayan tartışmanın da itelemesiyle hem biraz içimi dökmeye, hem de lütfederseniz kıymetli görüşlerinizi almaya geldim. Geçen hafta bir tanıdık vasıtasıyla ofise gelen bir beyin anlattıklarını aktarıyorum:

Danışanın oğlu, 4 yıl önce çalışmakta olduğu işyerinde şirket adına banka işlemlerini yapmak üzere evvelce aldığı evrakı örnek tutup işyeri sahibinin imzasını taklit ederek mevduat hesabından bir miktar para çekiyor. İşin başından itibaren yanında olan parayı da birlikte harcadıkları bir de arkadaşı var yanında, o da aynı işyerinden.

İşveren durumu anlayınca, şikayetçi olmak yerine, çocukların ellerinden çektikleri para tutarınca bir senet ve bir de olayı baştan sona anlatan bir itirafname alıyor. Senedi tahsil edemeyince senedi ciro ediyor ve şimdiki alacaklı bir avukat vasıtasıyla takibe geçiyor. Alacak tutarı takip çıkışı 20.000 TL civarında.

Danışan bu aşamada devreye giriyor, avukatla bağlantı kuruyor ve oğlunun bunu ödeyemeyeceğini söyleyip avukata tek gelir kaynağı olan SSK emekli maaşının tamamına haciz koyabileceğine dair bir yazı veriyor. Oğlunu koruma güdüsüyle borcu kapatacağını “itirafname”yi işleme koymamasını rica ediyor.

Alacaklı vekili, bu belgeyi açıktan iki çocuk için 5.000’den 10.000 TL ödemeleri halinde kendisine vereceğini, parayı vermedikleri takdirde belgeyi savcılığa vereceğini söylüyor. Baba güç bela ancak 4.800TL toparlayabiliyor ve avukata açıktan veriyor. Avukat kalan 5.000 TL için bir senet daha alıyor ve “itirafname”yi veriyor.

Avukat bu parayı kayıtsız kuyutsuz alıyor, alacaktan mahsup da etmiyor. Bu defa baba aleyhine verdiği muvafakate dayanarak emekli maaşının tamamı üzerinden takibe geçiyor. Baba aleyhine yapılan takip kesinleşiyor.

Tüm bu görüşmenin meslek sırrı kapsamında olduğu bir yana, müvekkilin zararına olacak herhangi bir işlem yapmam da söz konusu olmadığına göre,

Maaş haczinin fekkini isteyemiyorum:
Eve hacze gelinmesi ihtimali bile babayı perişan ediyor.
Oğlu hakkında cezai işlem başlatabilirler.

Alacaklı vekili hakkında şikayette ya da suç duyurusunda bulunamıyorum:
Oğlu hakkında cezai işlem başlatabilirler.

Danışanın oğluna zarar vermeksizin babayı içine düştüğü çıkmazdan kurtarabilecek bir yol var mıdır? Meslektaşımız bakımından ne yapılması uygundur? Görüşlerinizi paylaşırsanız çok sevineceğim.