Mesajı Okuyun
Old 24-03-2010, 15:29   #2
senerx

 
Varsayılan

Merhaba JACELYN
Memurun işlediği suçu Disiplin yönü,İdari yönü,Mali yönü,Adli yönü ile incelememiz gerekir.
-Disiplin yönüyle memur; Kamu hizmetlerinin gereği gibi yürütülmesini sağlamak amacı ile kanunların, tüzüklerin ve yönetmeliklerin Devlet memuru olarak emrettiği ödevleri yurt içinde veya dışında yerine getirmeyenlere, uyulmasını zorunlu kıldığı hususları yapmayanlara, yasakladığı işleri yapanlara durumun niteliğine ve ağırlık derecesine göre 657 sayılı DMK nın 125 inci maddede sıralanan disiplin cezalarından birisi verilir.Disiplin cezaları uyarma, kınama, aylıktan kesme ve memurluktan çıkarmadır.
-Adli yönüyle memur; memurlar ve diğer kamu görevlilerinin görevleri sebebiyle işledikleri suçlardan dolayı yargılanabilmeleri için izin vermeye yetkili mercilerden izin almak gerekir. (İlde Vali,İlçede Kaymakam vs.) Cumhuriyet başsavcıları, memurlar ve diğer kamu görevlilerinin görevleri sebebiyle işledikleri suça ilişkin herhangi bir ihbar veya şikayet aldıklarında veya böyle bir durumu öğrendiklerinde ivedilikle toplanması gerekli ve kaybolma ihtimali bulunan delilleri tespitten başka hiçbir işlem yapmayarak ve hakkında ihbar veya şikayette bulunulan memur veya diğer kamu görevlisinin ifadesine başvurmaksızın evrakın bir örneğini ilgili makama göndererek soruşturma izni isterler.
”””””””””Ağır cezayı gerektiren suçüstü hali genel hükümlere tabidir.”””””””””
Aynı olaydan dolayı memur hakkında ceza mahkemesinde kovuşturmaya başlanmış olması, disiplin kovuşturmasını geciktiremez. Memurun ceza kanununa göre mahküm olması veya olmaması halleri, ayrıca disiplin cezasının uygulanmasına engel olamaz.
Saygılarımla;