Mesajı Okuyun
Old 23-03-2010, 22:15   #4
Av.Kaan

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Hasan Uğur
Davayı takip edecek 3.kişinin kendi adına davayı takip edebilmesi için, tapu iptal-tescil gerektien bir hakka dayanması gerekir. İptali gereken bağımsız bölümlerin arsa sahibi tarafından 3. kişiye satışı vaad edilirse (gayrımenkul satış vaadi ile ), 3.kişi hem arsa sahibine, hem de yükleniciden daire alan kayıt sahibine karşı tapu iptali ve tescil davası açıp, sözleşmenin geriye etkili feshedildiğini, kayıt sahibinin malik olmasını gerektiren hukuki nedenin ortadan kalktığını, bu nedenle tapunun iptali ile kendi adına tescilini isteyebilir.
Ancak noterler satış vaadi sözleşmesi yapmadan önce tapu fotokopisi istemekte hukuksal engel olmamasına rağmen tapu fotokopisi gelmedikçe satış vaadi sözleşmesini yapmamaktadır. Oysa satış vaadi sözleşmesi yapmak için malik olmak gerekmiyor.

Bu görüşünüze katılıyorum.

Ancak;
Alıntı:

Bana göre dava hakkının devri diye bir şey olmaz.
görüşünüze, en azından Yargıtay'ın dava hakkını devrini öngören (başka konu ve davalarda) içtihatları olduğunu hatırlatmakla katılamadığımı belirteyim.

Bana göre ise; dava hakkının devri mümkündür ve mümkün olmalıdır da... Şahsa sıkı sıkıya bağlı olan haklar ve bu haklara ilişkin davalar hariç diğer hak ve davaların devri mümkündür/olmalıdır.

Soruyu sormamdaki sebepse şudur: Her ne kadar yukarıda işin "bencesini" izah etsem de bu görüş, bu konuya ilişkin olarak, Mahkemelerce kabul ediliyor mu?/edilir mi? Bilgisi, görgüsü olan var mı?

Cevap veren/verecek olan arkadaşlara teşekkür ederim.