Mesajı Okuyun
Old 19-03-2010, 17:35   #15
Av.Suat Ergin

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Şehper Ferda DEMİREL
Karar davacı tarafça temyiz edilmiş ve onanarak dönmüştü. Biz davalıyız. Onama kararına karşı karar düzeltme yolu da açıktı. )

Alıntı:
Yazan M.SERDAR DEMİRTAŞ
Öncelikle görevsizlik kararı hangi aşamada kesinleşir diye düşündüm , temyiz de mi ; karar düzeltme de mi ! Eğer ilk mahkemenin görevsizlik kararı , temyizde onanmakla kesinleşiyorsa , bu kararın hukuk aleminde doğurduğu sonuç ; ikinci mahkemenin görevli olduğunun kesinleşmesidir , o halde görevli yargıya başvurmak için karar düzeltmenin sonucunu beklemek gerekmemeli diye düşündüm.


MADDE 440 - (Değişik: 1711 - 30.4.1973) I. Yargıtay kararlarına karşı tefhim veya tebliğden itibaren 15 gün içinde aşağıdaki sebeplerden dolayı karar düzeltilmesi istenebilir:

III. (Değişik: 3156 - 26.2.1985) Yargıtayın aşağıdaki kararları hakkında karar düzeltmesi yoluna gidilemez.

1 - Miktar veya değeri (Değişik parasal sınır: 5219 - 14.7.2004 / m.2/A-e) "altımilyar" liradan az olan davalara ait hükümlerin onanması veya bozulmasına ilişkin kararlar.


2 - 8 inci maddede gösterilen davalara ait hükümlerin onanması veya bozulmasına ilişkin kararlar (8 inci maddenin II numaralı fıkrasının 6 no.lu bendindeki davalar, bu fıkranın (1) numaralı bendindeki hüküm saklı kalmak koşuluyla; kira sözleşmesine dayanan tahliye ve akdin feshi davaları ile bu davalarla birlikte açılmış kira alacağı ve tazminat davaları ve bunlara karşılık olarak açılan davalar ve Kat Mülkiyeti Kanunundan doğan davalar hariç),

3 - Görevsizlik, yetkisizlik, hâkimin reddi, dava veya karşılık davanın açılmamış sayılması, davaların birleştirilmesi ve merci belirtilmesi kararları,