Mesajı Okuyun
Old 17-03-2010, 22:37   #1
avyıldız

 
Varsayılan şeçimlik hakkın kullanımı- ayıplı mal

Davacı müvekkilimin satmış olduğu malın ayıplı olduğu iddiası ile davadan önce,ihtarname çekiyor ve malların ayıpsız misli ile değiştirilmesini istiyor. Tarafımız ise cevabi ihtarnamede, iddia edilen ayıbın tarafımızdan kaynaklanmadığı şeklinde cevap vermiştir.
Davacı daha sonra açmış olduğu davada ise, bedelin iadesini istemiştir. Değerli meslektaşlarım Sorum şu: Davacı ihtarname ile seçimlik hakkını "misliyle değiştirme" olarak açıkladıktan sonra bu beyanından vazgeçerek bedelin iadesini isteyebilirmi?
Yaptığım araştırmalarımda davacının seçimlik hakkını bir defa kullanabileceği ve daha sonra bunu değiştiremeyeceği şeklinde görüşler var ama bu durumun Davaya yansıması nasıl olacak? Bu kural sadece dava içerisindemi geçerli yoksa ihtarname ile beyan edilen irade ile davacı taraf bağlımıdır? Diger bir husus; Bu kuralın ileri sürülmesinin tarafımıza ne gibi faydaları olabilir? defi veya itiraz niteliğinde olabilirmi ? İzah ettiğim bu konularla ilgli son derece kararsız kaldım ve herhangi bir açıklık ve yargıtay kararı bulamadım. Yardımlarınızı bekliyorum. Şimdiden herkese teşekkür ederim.