Mesajı Okuyun
Old 17-03-2010, 00:55   #2
Avukat Ali TÜRKER

 
Varsayılan Dernek Zayİ Olan Belge

Alıntı:
Yazan Nuriye Değer
Saygıdeğer Meslektaşlarım,
5253 sy dernekler kanununun 32. maddesinde zayi belgesi için yetkili mahkemeye başvurulacağı belirtilmiş ise de görevli mahkemeyi HUMK da da bulamadım. mi Sulh Hukuk Mahkemesi mi yoksa Asliye Ticaret Mahkemesi mi görevlidir.
Yanıtlarsanız sevinirim Saygılarımla...

Sayın meslektaşım, malumunuz üzere, dernekler hukuki anlamda kişidir. Derneklerin tüzel kişiliğini ilgilendiren konularda, kişiler hukuku kuralları uygulanır. Genel prensip bu olmakla birlikte, kişilerin muhatap olduğu olayların hukuki nitelikleri de davanın mahiyetini ve görüm-çözüm yerini de belirlemek için önemli olacaktır.
Derneklerin kuruluş ve uygulamalarının denetimlerine dair incelemelerde görevli mahkeme, TMK'nun 60. maddesi gereğince Asliye Hukuk Mahkemesidir.
Derneğin yönetim kadrosunun olmaması ya da böyle telakki edilecek hallerde derneği temsil etmek üzere kayyum tayin edileceği hallerde Sulh Hukuk Mahkemeleri görevli olacaktır.
Derneğin bir ticari ilişkiye taraf olması halinde ilişikinin mahiyeti icabı Ticaret Mahkemesinde meslesi görülüp çözülecektir.
Bu genel açıklamadan sonra somut olayımıza gelince:
Zayi konusu olan belgenin niteliği sorunun halli için belirleyici olacaktır. Şöyle ki:
5253 sayılı Dernekler Kanunun 32. maddesinde sadece mahkemeden bahsedilmesinin amacı da budur. Zira 32. madde, yasanın 9. ve 19. maddesinin 3. fıkralarında belirtilen belgelerin ticari belge mi, özel hukuk belgesi mi, adli bir belge mi, daha somut ifade edilecek olur ise akit mi, makbuz mu, idari mercilerce tanzim edilmiş bir para cezası belgesi mi, tutanak mı, gibi bir dolu örnek verilebilecek çeşitlilikte olması ihtimali üzerine yasa sadece mahkeme ifadesini kullanmakta olup belgenin hukuki niteliğine göre hangi hukuk alanına giriyor ise o alanda yetkili ve görevli olacak mahkemeden zayi belgesi alınması gerektiğine işaret etmektedir.
Kısaca izaha çalıştığımız üzere, önce denetim organı ya da memurlarına ibrazı gereken belgenin hukuki tavsifini yapıp o belgenin zayi olduğunun tespitini buna göre belirlenilecek mahkemeden talep etmek gerekecektir.
Kanaatlerimizi kısaca paylaşmış olduk. Yararlı olması dileklerimle iyi çalışmalar.......