Mesajı Okuyun
Old 15-03-2010, 15:29   #8
Av. Şehper Ferda DEMİREL

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Ademx
. Ancak arkadaşların dikkat etmediği bir husus var. Önceki yıla ilişkin takip nedeniyle mahkeme 15 Şubatta tahliye kararı verdi ve biz de bunun üzerine taşınmazı tahliye ederek mal sahibine teslim ettik.

Ben yanıtlarımı temerrütle birlikte tahliye kararı verilen, dolayısıyla muacceliyet kesbeden kiralarla ilgili temerrüde konu borcun da kesinleştiği haller üzerine yazdım. Bu halde durum değişir. Sayın Ayyıldız'ın mesajında belirttiği şekilde hareket edebilir, takibe itiraz edebilirsiniz.

Saygılarımla...


T.C. YARGITAY
6.Hukuk Dairesi
Esas: 2008/2194
Karar: 2008/4727
Karar Tarihi: 14.04.2008
İTİRAZIN İPTALİ DAVASI - KİRA ALACAĞI İÇİN YAPILAN TAKİBİN DEVAMI İSTEMİ - DAVALININ DAVACIDA OLAN TEMİNAT TUTARINDAN TAHLİYE TARİHİNE KADARKİ ARA İÇİN KİRA BEDELİNİN MAHSUP EDİLDİĞİ İDDİASI - YENİDEN KİRAYA VERİLEBİLME SÜRESİNİN İKİ AY OLDUĞU
ÖZET: Dava itirazın iptali ile kira alacağı için yapılan takibin devamı istemine ilişkindir. Davacı davalı aleyhine yapmış olduğu icra takibi ile sözleşmedeki muacceliyet şartına dayanarak kira bedellerinin tahsilini istemiştir. Davalı, icra takibine yapmış olduğu itirazında davacıda olan teminat tutarından tahliye tarihine kadarki ara için kira bedelinin mahsup edildiğini, tahliyeden sonraki kira bedellerinden sorumlu olmayacağını savunmuştur. Mahkemece uyulan bozma ilamı doğrultusunda, yeniden kiraya verilebilme süresi, bilirkişi raporuna göre iki ay olarak tespit edilmiştir. Bu durumda davalı ödenmediği kabul edilen ve davacı tarafça karşı konulmayan kira bedelleri ile tahliye tarihinden sonraki iki ay kiraya verilebilme süresince davacının mahrum kaldığı kira bedellerinden sorumludur.
(2004 S. K. m. 67)
Dava: Mahalli mahkemesinden verilmi
ş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı itirazın iptali davasına dair karar davacı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: Dava itirazın iptali ile 7.600.00 YTL kira alacağı için yapılan takibin devamı istemine ilişkindir. Mahkemece davanın kısmen kabulüne karar verilmiş, 570,00 YTL yönünden takibin devamına karar verilmiş hüküm davacı tarafından temyiz edilmiştir.
Kiralananın 1.12.2004 tarihinde tahliye edilip kiralayana teslim edildiği uyuşmazlık konusu değildir. Dairemizin 10.10.2006 gün 7337/9900 karar sayılı bozma ilamında, tahliye tarihinden itibaren taşınmazın aynı bedelle ve aynı koşullarla yeniden kiraya verilebileceği sürenin saptanması gereğine değinilmiş ve davalının kira parasından bu miktarlar için sorumlu olacağı belirtilmiştir.
Davacı davalı aleyhine yapmış olduğu icra takibi ile sözleşmedeki muacceliyet şartına dayanarak 2004 yılı Ekim-Kasım-Aralık ile dönem sonuna kadarki kira bedellerinin tahsilini istemiştir. Davalı, icra takibine yapmış olduğu itirazında davacıda olan 1000 dolar teminat tutarından tahliye tarihi olan 1.12.2004 tarihine kadarki 15 Ekim ile 30 Kasım 2004 ayları arası için 45 günlük kira bedelinin mahsup edildiğini, tahliyeden sonraki kira bedellerinden sorumlu olmayacağını savunmuştur. Mahkemece uyulan bozma ilamı doğrultusunda, yeniden kiraya verilebilme süresi, 13.2.2006 tarihli bilirkişi raporuna göre iki ay olarak tespit edilmiştir. Bu durumda davalı ödenmediği kabul edilen ve davacı tarafça karşı konulmayan 15 Ekim - 30 Kasım 2004 (45 günlük) ayları kira bedelleri ile 1.12.2004 tahliye tarihinden sonraki iki ay kiraya verilebilme süresince davacının mahrum kaldığı kira bedellerinden sorumludur.
Aylık kira miktarının 950,00 YTL olduğu taraflar arasında uyuşmazlık konusu bulunmadığına göre, ödenmesi gereken toplam kira miktarı 3.325.00 YTL olup 1000 Dolar güvence bedelinin YTL karşılığı itiraz edilmeyen 1.330.00 YTL. nin mahsubu ile bakiye borç miktarının 1.995.00 YTL. olup, mahkemece takibin bu miktar üzerinden devamına karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile maddi hesap hatası sonucu 570.00 YTL üzerinden takibin devamına karar verilmesi hatalı olmuştur.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile HUMK. nun 428. maddesi uyarınca hükmün BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 14.04.2008 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Sinerji Mevzuat ve İçtihat Programları