Mesajı Okuyun
Old 15-03-2010, 10:29   #1
Mustafa KIRMIZI

 
Varsayılan ceza zamanaşımının hukuk davasına etkisi

Borçlar Kanunu Madde 60 - Zarar ve ziyan yahut manevi zarar namiyle nakdi bir meblâğ tediyesine müteallik dâva, mutazarrır olan tarafın zarara ve failine ittılaı tarihinden itibaren bir sene ve her halde zararı müstelzim fiilin vukuundan itibaren on sene mürurundan sonra istima olunmaz.
Şu kadar ki zarar ve ziyan dâvası, ceza kanunları mucibince müddeti daha uzun müruru zamana tabi cezayı müstelzim bir fiilden neşet etmiş olursa şahsî dâvaya da o müruru zaman tatbik olunur.
Eğer haksız bir fiil, mutazarrır olan taraf aleyhinde bir alacak tevlit etmiş olursa, mutazarrır kendisinin tazminat talebi müruru zaman ile sâkıt olsa bile o alacağı vermekten imtina edebilir.

Türk Ceza Kanunu Madde 73 - (1) Soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı olan suç hakkında yetkili kimse altı ay içinde şikayette bulunmadığı takdirde soruşturma ve kovuşturma yapılamaz.

Dava Zamanaşımı
TCK Madde 66 - (1) Kanunda başka türlü yazılmış olan haller dışında kamu davası;
a) Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda otuz yıl,
b) Müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda yirmibeş yıl,
c) Yirmi yıldan aşağı olmamak üzere hapis cezasını gerektiren suçlarda yirmi yıl,
d) Beş yıldan fazla ve yirmi yıldan az hapis cezasını gerektiren suçlarda onbeş yıl,
e) Beş yıldan fazla olmamak üzere hapis veya adlî para cezasını gerektiren suçlarda sekiz yıl,
Geçmesiyle düşer.

TCK Madde 125 - (1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden (..) veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilat ederek işlenmesi gerekir. (Bu suç şikayete bağlı)


Soru: TCK 125.maddedeki suçun işlenmesinden itibaren 6 ay geçmesinden sonra TCK'nın 73.maddesi uyarınca soruşturma ve koğuşturma yapılamaz.

Bu suçun dava zamanaşımı ise TCK 66/1.e gereğince,8 yıldır.

Bu yasal düzenlemeler karşısında TCK'nın 125.maddesinde düzenlenen suç için 6 ay geçmesinden sonra da BK'nın 60/II.maddesi hükmünce Hukuk Mahkemesinde manevi tazminat davası açılabilir mi? Elinde konuyla ilgili yargıtay kararı olan meslektaşım var mı?

Soruma yanıt verecek arkadaşlarıma şimdiden teşekkür ediyorum.
Tüm meslektaşlarıma sağlıklı,huzurlu ve bol kazançlı günler dilerim.

Av.Mustafa KIRMIZI