Mesajı Okuyun
Old 10-03-2010, 11:45   #3
av.sibell

 
Varsayılan

Müvekkilim A şehrinde işyeri vardır.Borçlu ise B şehrinde işi olup adi ortaklık vardır.Müvekkilime çekler vermiş ve bu çeklerin bazılarının ödeme tarihi geçmiş ama bazıllarının ödeme tarihi daha gelmemiş.
1-İhtiyati Haciz kararını günü gelmemiş çekler için de isteyebilir miyiz?
2-Davayı müvekkilimin oturduğu A şehrinde açıp ,talimatla B şehrinde haciz ve muhafaza yapmak istiyoruz,olabilir mi?
3-Çekte X ve Y isimleri var ama tek imza var.Yani adi ortaklık var.Bu konuda icrayı ve davayı nasıl açacağız?
Kusura bakmayın,çoğu kez acil olmazdı ama bu defa acil oldu.
.............................
sorularınız bilgim dahilinde şunları söyleyebilirim;
1- yeni çek kanunu uyarınca vadesinden önce çek ibrazı mümkün değildir yani vadesi gelmemiş çekler için vedeyi beklemeniz gerekecektir. bu nedenle mahkemenin henüz ödenip ödenmeyeceği belli olmayan bir çek için ihtiyati haciz kararı vereceğini sanmıyorum
2- A şehrinde ihtiyati haciz başvutrusu yapabilmek için borçlunun A şehrindeki bir adresini göstermeniz gerekir (En azından istanbuldaki uygulama bu yönde)
3-Adi ortaklığın temsiline ilişkin alınana ve münferit yetki veren bir karar var ise veya 3. bir kişiye vekaleten çek imzalama yetkisi verilmişse bir problem yoktur kanımca. ancak böyle bir karar yoksa ve buna rağmen sadece bir ortak imzalamışsa o zaman karşılıksız çek olamayacağı kanaatindeyim. cezai anlamda dolandırıcılık suçlamasında bulunulabilir. hukuki açıdan takip başlatmanız halinde ise bu borçlu bakımından bir itiraz nedeni yaratacaktır.
saygılarımla.