Mesajı Okuyun
Old 08-03-2010, 16:30   #7
Adli Tip

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Zeynep
MErhaba arkadaşlar, oto yıkamacıda aşçı ve temizlikçi olarak çalışan bir müvekkilem, çalıştığı süre içerisinde sürekli olarak işveren tarafından evinden alınıp işyerine götürülmüş ve akşam tekrar eve bırakılmıştır. Aslında işyerinde bir servis uygulaması olmadğı halde, bu ulaşım ihzmeti bireysel olarak müvekkileye sürekli olarak sağlanmıştır. Daha sonra müvekkilem yıllık izin dönüşü, aracın gelmesini beklediği halde, araç gelmemiş, bu nedenle işe gidememiştir. Bir kaç gün üst üste beklediği halde araç gelmeyince işine gidemediğinde, iş akdi devamsızlık nedeni ile sona erdirilmiştir. Bundan önce müvekkileye artık işe kendi imkanları ile gelmesi de söylenilmemiştir. Bu ulaşım hizmeti sözleşmede yazmamaktadır, ancak işverenin sürekli bir uygulmasıdır. İşyerine hazır yemek getirtmeyi düşünen işveren sanırım böyle bir yola başvurmuş, işçiyi o nedenle işten çıkarmak yerine, devamsızlığı fesih sebebi göstermek işine gelmiş olacak. Bu durumda Mahkeme devamsızlığa itibar edip, iş akdinin haklı feshini kabul edebilir mi?Yoruma açık bir konu olduğu için paylaşmak istedim. Görüşlerinizi bekliyorum...

Sayın Av. Zeynep;



Müvekkilinizin işe gidiş gelişi, işverene ait araçla sağlanıyorsa bu bir çalışma şartıdır. Bu uygulamanın yazılı olup olmaması ya da diğer işçilere uygulanıyor olup olmaması bu anlamda önemsizdir. İşçinin çalışma şartlarında yapılan esaslı değişiklik ise, İş Kanunu 22. maddenin uygulanmasını gerektirir. Bilindiği üzere, İş Kanunu 22. madde, işçiye fesih hakkı tanıyan bir ifade içermemektedir. İşçi esaslı değişikilik neticesinde, 24. maddeye dayanarak iş akdini feshedebilir.

Somut olayda, müvekkilinizin birkaç gün servis beklemesinden anlaşılan, müvekkilinizin fesih iradesinin olmadığıdır.

Bu noktada işveren feshini irdelemek gerekecektir. İş Kanunu 25. madde devamsızlığın haklı bir fesih nedeni olduğunu düzenlemektedir. Ancak, her devamsızlık değil, "işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın" yapılan devamsızlık fesih nedeni yapılabilecektir.

Servisin gelmemesi sebebiyle işe gelmemek haklı bir sebebe dayanan devamsızlık mıdır? Bu sorunun cevabı, bence düğümü çözecektir.
Benim kişisel kanaatime göre (normal şartlarda) haklı sebebe dayanan bir devamsızlık değildir.

Bu itibarla size önereceğim pratik çözüm, müvekkilinizin iş akdini çalışma koşullarının uygulanmaması sebebiyle, (işverenden daha önce) kendisinin feshettiğinin belirtmenizdir.

Saygılar,