Mesajı Okuyun
Old 05-03-2010, 11:19   #11
Av. Ömer ÜNLÜ

 
Varsayılan

Burada çözülmesi gereken öncelikli husus borçlunun haciz mahallinde bulunup bulunmadığı; bir başka söylemle malı yalnızca üçüncü şahsın mı yoksa borçlu ile birlikte üçüncü şahsın mı elinde bulundurduğudur.

Borçlunun haciz mahallinde yakalanması halinde malı borçlu ile üçüncü şahsın birlikte elde bulundurduğu kabul edilir ki bu halde insiyatif haczi mahallinde bulunan alacaklı vekilindedir. Hacze devam edilmesini talep ederse icra memuru bu talebe uymakla mükelleftir. Üçüncü şahsın vergi levhasını ibraz etmesinin bu durumda haczi engeleyebilecek bir kuvveti yoktur. Zira kesin verilerle desteklenmediği sürece usulünce düzenlenmiş Vergi Levhası dahi İİK 97.a'da yer alan mülkiyet karinesinin aksini ispatlamaya yetecek belgelerden değildir.

Ancak Borçlu haciz mahallinde bulunmaz, orada oturduğuna ilişkin hiç bir emareye rastlanmaz ve hazır bulunan üçüncü şahıs da vergi levhasını ibraz ederek malların kendisine ait olduğu iddiasında bulunursa, insiyatif artık alacaklı vekilinde değildir. İcra Memuru resen İİK 99 hükmünü uygulayarak hacze son vermeye ve Alacaklı Vekiline İstihkak davası açmak üzere 7 günlük süre tanımaya mecburdur.

Saygılarımla