Mesajı Okuyun
Old 03-03-2010, 22:14   #2
Yücel Kocabaş

 
Varsayılan

Z ile A arasında resmi bir satış veya noterlikce resen düzenlenen satış vaadi sözleşmesi bulunmadığından , tapulu yerler hakkında harici sözleşmeler geçersiz olduğundan Z' ye karşı dava açılamayacağı kanısındayım.

Y' ise eşi X ' den intikal edecek payı yönünden satış vaadi sözleşmesi yapmıştır. X'in mirası iştirak halinde ise, müşterek mülkiyete çevrilmemiş ise satış vaadi sözleşmesi geçerli olmakla beraber , müşterek mülkiyete çevrilinceye kadar ifa kabiliyeti yoktur. Böyle bir durum varsa tescil davası bu nedenle ret edilir. Müşterek mülkiyete çevrildiğinde tescil davası açılabilir veya ifadan vazgeçilerek sözleşmedeki payın dava tarihindeki değeri Y'nin mirasçılarından istenebilir.

Soruda, X'in Z dışındaki mirasçılarından paylarının tapuda satın alındığından söz ediliyor. Böyle bir durum varsa X'in mirası müşterek mülkiyete dönüştürülmüş demektir. Böyleyse Y' e isabet eden pay müşterek (paylı) mülkiyet durumundadır. Y'nin X 'den gelen payı hk.da mirasçıları aleyhine tapu iptali ve tescil davası açılabilir.

Diye düşünüyorum.