Mesajı Okuyun
Old 03-03-2010, 19:38   #4
Yücel Kocabaş

 
Varsayılan

Verdiğim bilgilerin doğru olduğu kanısındayım.

" MK. nun 612 maddesine göre en yakın yasal mirasçıların tamamı tarafından redolunan miras sulh mahkemesince iflas hükümlerine göre tasfiye olunur. ...En yakın mirasçılar teriminden ne anlaşılır? Bundan ,mirasbırakanın ölümü anında doğrudan doğruya mirasçı olan kişiler anlaşılır. Örneğin , ölümü anında miras bırakanın eşi , iki çocuğu ve kemdisinden önce ölen bir oğlundan iki torunu vardır. Bunlar en yakın bütün mirasçılar kavramına girerler. Daha sonraki zümre hısımları burada hesaba alınmazlar. Zahit İMRE, Hasan ERMAN ,Miras Hukuku 2003 , sh:350)

T.C.
YARGITAY

2. HUKUK DAİRESİ

E. 2005/6749

K. 2005/9209

T. 15.6.2005

• MİRASIN REDDİ ( En Yakın Tüm Mirasçılar Tarafından/Madun Derece Lehine Ret de Bulunmadığı - Mirasın Sulh Hukuk Mahkemesince Resmi Tasfiyesine Karar Verilmesi Gereği )

• MİRASIN SULH HUKUK MAHKEMESİNCE RESMİ TASFİYESİ ( Miras Bırakanın En Yakın Tüm Mirasçılar Tarafından Reddedilmesi - Madun Derece Lehine Ret de Bulunmadığı )

4722/m. 17

ÖZET : Miras bırakan vefat etmiş ve mirası en yakın tüm mirasçıları tarafından reddedilmiştir. Madun derece lehine ret de yoktur. Bu durumda mirasın Sulh Hukuk Mahkemesince resmi tasfiyesine karar verilmesi gerekir.
DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : Mirasçılık ve mirasın geçişi, miras bırakanın ölümü tarihinde yürürlükte olan hükümlere göre belirlenir. ( 4722 S.K. md.17 )
Olayları açıklamalı taraflara hukuki nitelendirme hakime aittir. Miras bırakan Mehmet 31.12.1997 tarihinde vefat etmiş ve mirası en yakın tüm mirasçıları tarafından reddedilmiştir. Madun derece lehine ret de yoktur. Bu durumda mirasın Sulh Hukuk Mahkemesince resmi tasfiyesine karar verilmesi gerekirken mirasçı olmayan davacı Pamir'i mirasçı gösterecek şekilde mirasçılık belgesi verilmesi kanuna aykırıdır. Bu nedenle davacı Pamir'in mirasçı olmadığının tesbitine ve Mehmet terekesinin resmen tasfiyesine mahkemece kendiliğinden karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması isabetsizdir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın gösterilen sebeple BOZULMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, iş bu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 15.06.2005 gününde oybirliğiyle karar verildi.