Mesajı Okuyun
Old 03-03-2010, 17:19   #1
zlm

 
Varsayılan tapu iptali davasında mirasçıların iştirak mülkiyetten müşterek mlkyte geçişi şartmı?

Merhaba
X ve Y evlidirler ve 1/2 X - 1/2 Y e ait arsa niteliğindeki taşınmazları vardır. X alt soy mirasçı bırakmadan vefat eder.
Y bu taşınmazı tam malikmiş gibi A'ya 2002 yılında satar.Taşınmaz bedeli nakit olarak ödenir. Ödendiğine dair tuanak düzenlenir.Ancak tapuda devir işlemleri A nın yurdışında olmasından dolayı yapılamaz. Ancak o taşınmazda ikamet ederler.
A daha sonra kesin dönüş yapar ve tapusunu almak ister Y kendi hissesi olan 1/2 sini 2004 yılında A adına tescilini yapar.ve noterden de taşınmazın değerinin alındığını taşınmazdaki hissesinin tamamının ferağ takririni ise tapu verilecek duruma geldiğinde vereceğine dair satış vaadi sözleşmesi düzenlenir ve tapuya şerh verilir.
Y bu arada eşi X'in üst soy akrabalarının hisselerini satın alır. Sadece bir kişi Z hisse devrine yanaşmaz. Diğer X 'in üst soylarının hisselerini adına tescilini sağlamış hatta bir kişiden buna dair hisse karşılığı bedelinin ödendiğine dair de belge almıştır. Z kişisinin de hissesini kendi adına tescil ettirmek üzereyken ve tamamıyle A ' ya taşınmazı devirine hazırlanırken Y de 2009 yılında vefat eder.
Taşınmaz şu anda ( Z ve Y adına veraseten iştirak 1/2 ) A adına 1/2 olarak tescillidir.
A adına Z ve Y'nin 16 adet miraşçısı aleyhine tapu iptali tescil davası açmayı düşünüyorum.
Sizden öğrenmek istediğim - iştirak halindeki mülkiyet halinde olan taşınmaz için A adına tescil kararı verebilir mi?
- Y nin tamamı olarak bedel üzerinden Z 'ye hisse karşılığı bedeli verip vermediğini bilemiyoruz. dava dilekçemizde Z 'nin hissesi karşılığı bedeli ödemeye hazır olduğuzu belirtsek nasıl olur?
- Mirasçılar satış vaddi sözleşmesi olmasına karşın 2002 yılındaki bedel düşük diyebilirmi?
-Ayrıca taşınmaz tapuda arsa olarak görünüyor ancak üzerindeki müstakil ev olarak satın alınmış ve ikamet ediliyor.sorun çıkabilirmi?
-Y için veraset ilamı çıkarmak için dava açıldıktan hemen sonra veraset ilamı için mahkeme tarafımıza yetkiyi hemen verirmi?
- taşınmaz üzerine Tedbir koydurabilirmiyiz?
saygılarımla.

başka bir şekilde de davamızı sadece satış vaadi sözlşemesine dayanarak ferağ icbar davası şeklinde sadece Y 'nin miraşçılarına karşı açarak davayı daha kısa sürede bitirebilirmiyiz???
bu davanın sonunda da Z ' ye karşı ayrı bir dava açabilirmiyiz acaba ?