Mesajı Okuyun
Old 01-03-2010, 23:32   #1
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan Karmaşık bir Tahliye Vakaası

Sayın meslektaşlarım,

İlginç bir dosyam var...

(1), (2) ve (3) nolu parseller üzerinde yapılan çok katlı bir bina var. Bu bina parsel bazında iki ayrı kontrat ile yani (1) ve (2) nolu parsel için bir kira akdi, (3) nolu parsel için ise başka bir kira akdi yapılarak mecur (A) isimli firmaya kiralanıyor. Kira akdinde kiracıya alt kiraya verme hakkı da tanınıyor.

Kiracı, sözleşmedeki hükme dayanarak söz konusu mecuru aynı şekilde iki ayrı kira akdi ile (B) isimli Alt Kiracı firmaya kiralıyor.

Kiracı bu arada kiralanan yerlerden ((3) nolu parseli içeren kira akdi kapsamında kiralayana noterden tahliye taahhüdü veriyor.

Alt kiracı ise zaman içinde icra ile satışa çıkarılan (2) nolu parselin 1/4 hissesini ihaleden satın alıyor.

Bina parsel bazında bölünmemiş, tek bir çok katlı bina şeklinde inşa edilmiştir. Alt kiracının sahibi olduğu (2) nolu parsel ile tahliye taahhüdü verilen (3) nolu parsel tek bir işyeri gibidir ve fiilen ayırmak olası değildir. İşyerinin neresi 2 nolu parsele aittir neresi (3)nolu parsele aittir belli değildir.

Böyle bir durumda Kiralayan tahliye taahhüdü nedeniyle (3) nolu parselin tahliye edilmesini icra kanalıyla istemiştir.

Sorun burada başlamaktadır. İcra memuru tahliyeye geldiğinde tahliyeyi nasıl sağlayacaktır? Tamamını boşaltın diyemez zira (2) nolu parsel için tahliye taahhüdü olmadığı gibi bunun 1/4'ü de zaten alt kiracıya aittir.

Benzer bir olay yaşayan, emsal karar gören yahut önerisi olan arkadaşlardan görüş bekliyorum. Saygılarımla.