Mesajı Okuyun
Old 24-02-2010, 18:56   #1
Y.Kurban

 
Varsayılan KesİnleŞmİŞ İlam Nedenİyle UĞranilan Zarar-sebepsİz ZengİnleŞme

Merhabalar.

Altından kalkamadığım bir problemi sizlerle paylaşmak istiyorum. Üzerinde bir çok meslektaşımla uzun uzun akıl yürütmelerde bulunmamıza karşın her defasında karşımıza bir engel çıktı.
Uzun yıllar önce kiraya konu mecurdan ayrılmış olan müvekkil, aleyhinde kira borcundan dolayı kesinleşmiş bir ilam olduğunu, kendisine gelen ödeme emriyle öğrenir.

Müvekkil, yapılan yargılamada, tebligatın usulsüzlüğüne rağmen (duruşma davetiyesi, dava dilekçesi, keşif günü vs. mecurda bulunan ve esas olarak davanın yöneltilmesi gerekli kişi olan dava dışı üçüncü şahısa tebliğ edilmiştir) , süresinde yargılamanın iadesini talep etmediği için (zira gönderilen ödeme emri usulüne uygun tebliğ olmuş olup, iade-i muhakeme talebi süresi başlamıştır) kanun yolları tükenmiştir. Bu ilamı ortadan kaldırmak mümkün gözükmüyor.

Böyle bir durumda, davacı-alacaklı her ne kadar borçlu olmadığımıza ikna olmuş olsa da, uzun yargılama sürecini yeniden başlatmak istemediğinden, asıl borçluya karşı dava yöneltmek ve masraf ve kaybedilecek zamanla sorumlu olmak istemiyor. Ne de olsa yargılama "usulüne uygun" diyor. Haklı da görünüyor.

Müvekkilin halihazırda gayrımenkulüne haciz şerhi işlenmiş durumda ve satışını bekliyoruz çaresizce.

Sebepsiz zenginleşme davasının açılabilmesi için zenginleşmenin doğmuş olması gerekiyor.

1- Müvekkil aleyhine kesinleşmiş ilam nedeniyle, üçüncü şahıs zenginleşmiş midir? Eğer zenginleşmiş kabul edilirse, para cebimizden çıkmadan dava açabileceğiz.

2- Eğer zenginleşme şartı gerçekleşmemiş kabul edilirse, bu defa haksız olarak müvekkilden para tahsil edilmeden, yani müvekkilin gayrımenkulü satılmadan, olumsuz durumdan kurtulmamızın herhangi bir yolu var mıdır? Açılacak davanın hukuki nitelendirmesi ne olacaktır?

Hukukun, mutlaka mağdur olan müvekkilime bir çıkış yolu sağlamış olacağını düşünüyorum. Ama yolu bulamıyorum.

Şimdiden, fikir beyan edecek tüm meslektaşlarıma teşekkür ederim.