Mesajı Okuyun
Old 24-02-2010, 15:51   #1
Av. Bülent Sabri Akpunar

 
Varsayılan Mutlak butlan/Vekalet/Arsa/Zarar

Sayın meslektaşlarım

Davada murisin verdiği vekaletname ile yapılan satış nedeniyle tapu iptali ve tescil istenmiştir.ATK raporuyla kişinin sezgin olmadığı ve vekaletnamenin geçersiz olduğu kesinleşmiştir.Vekalet ile satılan taşınmaz o zaman arsa niteliğinde olup bugün üzerinde 3. kişilerin kat maliki olduğu bina bulunmaktadır.Davalılar vekil ve satın alan yüklenicidir.Burada neticei talep
ve tazminat miktarı konusunda tereddüt doğmaktadır.Muris arsanın 1/2 maliki olup daireler üzerine konulmuş olan tedbirler dava safahatınde kaldırılmış, 3. kişiler malik haline gelmiştir.Tapudaki işlem, dayanak belgenin geçersizliği nedeniyle mutlak olarak geçersizdir.Ama Tedbirler kalkmış olduğundan 3. kişiler açısından tapu iptali zora girmiştir.

Davanın bu durumda müddeabihin temliki nedeniyle davalılar aleyhine tazminata çevirilmesi zorunlu mudur?Üzerine bina yapılan arsanın yarı maliki murisin(mirasçıların) talep edebileceği miktar arsa bedeli üzerinden mi hesaplanır ? Olası zarar kapsamına , arsa boş olarak düşünüldüğünde mirasçıların bir kat karşılığı inşaat sözleşmesi akdetmesi halinde paylarına düşecek daire bedelleri üzerinden talepte bulunulabir mi?Somut olarak bu şekilde bir karar alan meslektaş varsa yardımlarını bekliyorum.