Mesajı Okuyun
Old 22-02-2010, 12:26   #2
Av. Engin EKİCİ

 
Varsayılan

Sayın İLKNUR SU;

Belirli süreli iş sözleşmelerinin süre dolduğu için sona ermesi halinde kural olarak kıdem tazminatı söz konusu değildir. Ancak; İş Kanunu'nun 'Belirli ve belirsiz süreli iş sözleşmesi' başlığı altındaki 11. maddesi şu şekilde düzenlenmiştir:

"İş ilişkisinin bir süreye bağlı olarak yapılmadığı halde sözleşme belirsiz süreli sayılır. Belirli süreli işlerde veya belli bir işin tamamlanması veya belirli bir olgunun ortaya çıkması gibi objektif koşullara bağlı olarak işveren ile işçi arasında yazılı şekilde yapılan iş sözleşmesi belirli süreli iş sözleşmesidir.

Belirli süreli iş sözleşmesi, esaslı bir neden olmadıkça, birden fazla üst üste (zincirleme) yapılamaz. Aksi halde iş sözleşmesi başlangıçtan itibaren belirsiz süreli kabul edilir.

Esaslı nedene dayalı zincirleme iş sözleşmeleri, belirli süreli olma özelliğini korurlar
."

Dolayısıyla, belirttiğiniz durumda sözleşmenin her 1 yılın hitamında yenilenmesi esaslı bir nedene dayanmıyor ise kanun, iş sözleşmesini belirli değil belirsiz süreli iş sözleşmesi olarak değerlendirmekte ve kıdem tazminatına hükmedilebileceğini ifade etmektedir. İşverenin salt kıdem tazminatı ödememek adına sözleşmeyi sürekli olarak yenilemesi karşısında yargıtay içtihadları, sözleşmenin belirsiz süreli iş sözleşmesi gibi ele alınarak kıdem tazminatının ödenmesi gerektiği şeklindedir. Saygılarımla..