Mesajı Okuyun
Old 20-02-2010, 11:21   #3
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Hemocrania
Merhabalar

Dava dilekçesinde hepimiz doğal olarak dayandığımızı delillerden bahsederiz."Tanık, bilirkişi, yemin vs. yasal delil " şeklinde burada belirttiğimiz delillerin niteliği nedir ?

Sorunun kaynağı ise Kadastro davasında hakim tarafından ilk oturumda deliller bildirilmediğinden hareketle dava açılmamış sayılıyor.Kadastro Kn. 28/2 dayanak edilerek. Örneğin dilekçemizde "tanık" delil olarak gösterilmiş fakat ilk oturumda tanık isimleri verilmemiş ise bu durumda tanık delil olarak kabul edilmeyecek mi oluyor?

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi, 22.01.2004 T., Esas: 2003/3517, Karar: 2004/115: " Kadastro sırasında 174 ada 4 parsel sayılı 0261.09m2 ve aynı ada 14 parsel sayılı 6831 sayılı yasanın 2/B maddesi uyarınca hazine adına orman sınırları dışına çıkartılan yerlerden oldukları ve orman vasfını kaybettikleri andan beri 4 parselin A.A., 14 parselin de S.A. zilyetliğinde bulunduğu belirtilerek hazine adına tesbit edilmiştir. Davacı miras yolu ile gelen hakka dayanarak dava açmıştır. Mahkemece 3402 sayılı yasanın 28/2. maddesi gereğince davanın açılmamış sayılmasına, taşınmazların tesbit gibi tapuya kayıt ve tesciline karar verilmiş, hüküm davacı tarafından temyiz edilmiştir.

Mahkemece davacıya 3402 sayılı K.K.'nun 28. maddesi hükmü uyarınca yöntemine uygun şekilde davetiye tebliğ edilmesine rağmen delillerini bildirmediğinden söz edilerek yazılı şekilde hüküm kurulmuştur. Davacı dilekçesinde delil olarak bilirkişi incelemesi, tanık, keşif ve her türlü delile dayandığını açıklamıştır. Mahkemece yapılacak iş davalının göstereceği delillerin toplanmasından ibarettir. SONUÇ : Açıklanan nedenlerle taraflara yerel bilirkişi adaylarını ve tanıklarını liste halinde bildirmeleri için makul bir önel verilmeli, gerektiğinde taşınmaz başında keşif yapılmalı, toplanan ve toplanacak tüm deliller birlikte değerlendirilerek sonucuna göre bir karar verilmelidir. Mahkemece bu olgular gözardı edilerek yazılı şekilde hüküm kurulması isabetsiz, davacının temyiz, itirazları bu nedenlerle yerinde görüldüğünden kabulü ile hükmün BOZULMASINA, 22.1.2004 gününde oybirliği ile karar verildi."

Saygılarımla...