Mesajı Okuyun
Old 19-02-2010, 07:45   #2
Av.Cengiz Aladağ

 
Varsayılan

Husumet (sıfat) davanın her aşamasında re'sen dikkate alınır. Örneğin, davacılık sıfatının yokluğu nedeniyle reddi gereken bir davada yerel mahkeme işin esasına girerek davanın esastan reddine karar vermişse, Yargıtay davanın husumetten reddi gerektiğini belirterek sonuç itibariyle doğru olan davanın reddi kararını bu yönü belirterek onayabilir.

Örnek içtihat:

T.C.
YARGITAY
19. Hukuk Dairesi

E:2004/8180
K:2005/2846
T:17.03.2005

Taraflar arasındaki sıra cetveline İtiraz davasının yapılan yargılaması sonunda, ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

KARAR : Davacı vekili, müvekkili aleyhine girişilen İcra takipleri sonucunda müvekkiline ait taşınmazın birden çok alacaklı tarafından haczedildiğini, düzenlenen sıra cetvelinde vergi dairesine olan borcun ödenmediğini ve ihale bedelinin yanlış alacaklıya ödenmesine karar verildiğini iddia ederek sıra cetvelinin iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Mahkemece, dosya üzerinden yapılan incelemeye göre, vergi dairesinin tasınmaz üzerinde haczi bulunmadığı, haciz tarihlerine gore dağıtımın usulune uygun oldugu gerekcesıyle davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı borçlu vekili tarafından temyiz edilmiştir.

Dava borçlu tarafından açılmıştır. Haciz yolu ile takiplerde duzenlenecek sıra cetveline itiraz, İİK'nun 142'nci maddesine gore yalnızca alacaklılara tanınmıs bir hak olup davanın aktif husumet ehliyeti yokluğundan reddi gerekirken, sıra cetvelinin usul ve yasaya aykırı olmadığı gerekcesi ile reddi doğru degıl ise de, sonucu itibariyle isabetli bulunan hükmün HUMK'nun 438/son maddesi uyarınca gerekçesinin anılan şekilde değiştirilmesi ve düzeltilmesi sureti ile onanmasına karar vermek gerekmiştir.

SONUÇ : Temyiz olunan hükmün HUMK'nun 438/son maddesi uyarınca gerekçesi değiştirilmek ve düzeltilmek suretiyle ONANMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 17.03.2005 gününde oybirliğiyle karar verildi.