Mesajı Okuyun
Old 18-02-2010, 22:52   #7
Gemici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Avsibel
Vakit ayırıp değerli görüşlerini paylaşan bütün meslektaşlarıma ayrı ayrı teşekkür ediyorum.Sayın Hasan Uğur'un da belirttiği gibi İ.İ.K.153.madde'yi uygulamak en pratik yol galiba.SAYGILARIMLA

Sayın Avsibel,

pratik olandan değil, uygulanabilir olandan hareket etmenizi tavsiye ederim. Sayın Hasan Uğur'un verdiği örnek, kendisinin de belirttiği gibi " vadesi gelmiş alacak"la ilgili vadesi gelmemiş olan bir konut kredisi ile değil.

Olaya uygulanacak özel bir yasa ve bu özel yasanın özel bir hükmü var:

Bu özel hükmün uygulanabiliriliğini ve bankanın haklı olarak mı, yoksa haksız olarak mı ödemeyi kabul etmediğini kredi anlaşmasından çıkarabilirsiniz. Sözleşmede kredi ilişkisinin hangi koşullar altında sona ereceği belirtilmiştir kanımca.


Alıntı:
KONUT FİNANSMANI SİSTEMİNE İLİŞKİN ÇEŞİTLİ KANUNLARDA

DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN



Kanun No. 5582 Kabul Tarihi : 21/2/2007

MADDE 24 – 4077 sayılı Kanuna 10/A maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki 10/B maddesi eklenmiştir.

"Konut Finansmanı Sözleşmeleri

MADDE 10/B – Konut finansmanı kuruluşları tüketicilere sözleşme öncesinde kredi veya finansal kiralama işlemleri ile ilgili genel bilgiler vermek ve tüketiciye teklif ettikleri kredi veya finansal kiralama sözleşmesinin koşullarını içeren Sözleşme Öncesi Bilgi Formu vermek zorundadır. Tüketici teklifi kabul edip etmemekte serbesttir.
.............Sözleşmede belirtilmek suretiyle konut finansmanına yönelik kredilerde ve finansal kiralama işlemlerinde faiz oranı sabit, değişken veya aynı kredi için her iki yöntem esas alınmak suretiyle belirlenebilir. Oranın sabit olarak belirlenmesi halinde sözleşmede başlangıçta belirlenen oran her iki tarafın ortak rızası dışında değiştirilemez. Oranın değişken olarak belirlenmesi halinde ise, başlangıçta sözleşmede belirlenen oran, dönemsel geri ödeme tutarı yine başlangıçta sözleşmede belirlenecek olan azami dönemsel geri ödeme tutarını aşmamak koşuluyla ve yine sözleşmede belirlenecek yurt içinde veya yurt dışında genel kabul görmüş ve yaygın olarak kullanılan bir endeks baz alınarak değiştirilebilir. Oranların değişken olarak belirlenmesi halinde bu yöntemin muhtemel etkileri konusunda tüketicilerin bilgilendirilmesi şarttır. Bu amaçlarla kullanılabilecek referans faizler ve endeksler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, tüketicilerin bilgilendirilme yöntemlerine ilişkin usûl ve esaslar ise Bakanlık tarafından belirlenir.

Tüketici, konut finansmanı kuruluşuna borçlandığı toplam miktarı önceden ödeyebileceği gibi aynı zamanda bir ya da birden çok ödemeyi vadesinden önce yapabilir. Her iki durumda da konut finansmanı kuruluşu, vadesinden önce ödenen taksitler için gerekli faiz indirimini yapmakla yükümlüdür. Ödenen miktara göre gerekli faiz indiriminin ve kredinin tüketiciye yıllık maliyet oranının hesaplanmasında Bakanlık tarafından çıkartılan ilgili yönetmelik hükümleri uygulanır.

Faiz oranının sabit olarak belirlenmesi halinde, sözleşmede yer verilmek suretiyle, bir ya da birden fazla ödemenin vadesinden önce yapılması durumunda konut finansmanı kuruluşu tarafından tüketiciden erken ödeme ücreti talep edilebilir. Erken ödeme ücreti gerekli faiz indirimi yapılarak hesaplanan ve tüketici tarafından konut finansmanı kuruluşuna erken ödenen tutarın yüzde ikisini geçemez. Oranların değişken olarak belirlenmesi halinde tüketiciden erken ödeme ücreti talep edilemez.

Konut finansmanı sözleşmelerinde asgari olarak aşağıdaki unsurlara yer verilmesi zorunludur:......................................

'ipotek borcunu' derken verilen kredinin konut üzerine konulan ipotek üzerinden güvence altına alınmasını kast ediyorsanız, belirttiğim hükmün uygulanması gerekir, yok eğer başka bir şey kast ediyorsanız, ve olay benim dıurum algıladığım gibi değilse, yazdıklarımı okuyup geçin.

Saygılarımla