Mesajı Okuyun
Old 18-02-2010, 15:21   #4
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan ALTINCABA
Sevgili Meslektaşlarım.
Çeklerde banka sorumluluk bedeli ile ilgili sitemizde oldukça fazla yazı ve bilgi olmasına rağmen bu konuya rastlamadım. Aynı konuyu tekrar açmamak için arama motorunda çıkan tüm başlıkları da inceledim. Malesef yoktu.

Sorum Şu :
Banka sorumluluk miktarının ödenmesi için çekin ilgili bankaya ibrazının şart olduğu açıktır. Bankaya ibraz için çek aslının tarafımıza teslimini istemiş olmamıza rağmen İcra Müdürlüğü tarafından çekin başına birşey gelir denilerek talebimiz reddedilmiştir. Bu hali ile çeki bankaya ibraz etmemiz de mümkün değildir. İcra Müdürlüğünün bu talebin reddine ilişkin verdiği karara karşı kullanılabilecek bir yüksek mahkeme kararı var mı? Nasıl bir yol izlememizi tavsiye edersiniz.

2. si bir banka "Hamil tarafından sorumluluk bedelinden feragat edilmiştir" şeklinde bir mühür ile çek arkasına şerh düşürmüş ancak hamil imzası alınmamıştır. Feragat kelimesinin kullanılması "sorumluluk bedelinin istenmemesi sonradan istenmesine engel teşkil etmez" şeklindeki yargıtay kararının dışında mıdır? Şimdiden Teşekkürler.


Alıntı:
(6) Muhatap bankanın üçüncü fıkraya göre ödemekle yükümlü olduğu tutar dahil kısmî ödeme hâlinde, çekin ön ve arka yüzünün onaylı fotokopisi ücretsiz olarak hamile verilir. Çek hamili, bu fotokopiyle müracaat borçlularına veya kambiyo senetleri hakkındaki takip usullerine başvurabileceği gibi, Cumhuriyet başsavcılığına şikâyette bulunurken dilekçesine bu fotokopiyi ekleyebilir ve bunu icra daireleri ile mahkemelerde ispat aracı olarak kullanabilir. Mahkeme veya icra dairesinin istemi hâlinde çekin aslı bu mercilere gönderilir.

Kanaatime göre bu hüküm temelinde, -banka gibi- icra müdürleri de çekin ön ve arka yüzünün onaylı fotokopisini vererek, ilgili bankaya hitaben yazılacak bir üst yazı ile "çek aslının icra müdürlüğünde ve kasada muhafa altında olduğunu" belirtebilmelidir.