Mesajı Okuyun
Old 18-02-2010, 12:59   #1
melis aksu

 
Varsayılan Limited Şİrket müdürünün vergi borcundan sorumluluğu

müvekkil bir limited şirketin münferiden yetkili müdürü ve aynı zamanda %50 sermaye oranında ortağıdır. Şirket gayrifaal hale gelip işler bozulunca şirket tasfiye edilip tasfiye sonuçlanmıştır. tasfiye sonunda şirketin yüklü miktarda vergi borcu doğmuştur. şirkete yapılan ödeme emirleri için şirketin aktif malvarlığının olmadığı yönünde mal beyanında bulunulmuştur. bunun akabinde vergi dairesi diğer ortakları dışında tutarak sadece müvekkile tüm borç için ödeme emri tebliğ etmiştir.
AATUHK md. 35 gereğince limited şirket ortakları taahhüt ettikleri sermayenin ödenmiş olup olmadığına bakılmaksızın ortaklık payları oranında kamu borçlarından sorumludur. Bunun üzerine müvekkil vergi borcunun%50 sini ödemiştir. yapılan ödemenin toplam 27 adet ödeme emrine ilişkin borçtan ayrı ayrı mahsup edilmesi gerekirken ödeme makbuzları ilk 12 ödeme emri için ve 13 numaralı ödeme emrinin bir kısmı için kesilmiştir. bu durumda makbuz kesilmeyen ödeme emirlerine dair hiçbir ödeme yapılmamış gibi gözükmektedir.

VUK md. 10 daki sorumluluk kusura dayalı olduğundan ödeme emirlerinin yarısı tutarındaki borç açısından iptali için dava açacağız.

müdürün kusuru hangi aşamada değerlendirmeye alınır?
ödenen paranın her ödeme emrinin yarısı oranında makbuz düzenlenmemesi sorun oluşturur mu?