Mesajı Okuyun
Old 17-02-2010, 13:26   #7
Av. Esra Elif Şener

 
Varsayılan

Sayın meslektaşlarım, tüm yanıtlarınız için çok teşekkürler. İcra memurunun takdir yetkisi bulunmadığına ilişkin kararlara bir diyeceğim yok. Ben de sizin görüşlerinize katılıyorum. Ancak aşağıda eklediğim kararda görüleceği gibi vergi levhasının ibrazı halinde haciz yapılamaz. Uygulamada da, benim alacaklı vekili olduğum dosyalarda bu hep böyle oldu. Vergi levhası üçüncü kişi adına kayıtlı işyerlerinde haciz yapamadık. Şimdi bu durumda, alacaklı vekili ve icra memuru, vergi levhasını göre göre, bunu zapta da geçirdikleri halde, haciz işlemi gerçekleştiriyorlarsa kasten yasayı ihlal etmiş sayılmazlar mı?

T.C. YARGITAY
12.Hukuk Dairesi

Esas: 2006/1147
Karar: 2006/4484
Karar Tarihi: 07.03.2006

ÖZET: İİK. nun 85. maddesi gereğince icra müdürlüğü alacaklının talebi doğrultusunda gösterilen adreste haczi uygulamak zorundadır. Somut olayda olduğu gibi üçüncü şahsın vergi levhası ibraz ederek haciz yapılan yerin kendisine ait olduğunu ileri sürmesi halinde anılan maddenin müteakip fıkraları uyarınca işlem yapılması gerekirken haczin uygulanması yerinde olmadığından mahkemece şikayetin kabulü gerekirken reddi isabetsizdir.


(2004 S. K. m. 16, 85)

Dava: Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:

Karar: İİK. nun 85. maddesi gereğince icra müdürlüğü alacaklının talebi doğrultusunda gösterilen adreste haczi uygulamak zorundadır. Somut olayda olduğu gibi üçüncü şahsın vergi levhası ibraz ederek haciz yapılan yerin kendisine ait olduğunu ileri sürmesi halinde anılan maddenin müteakip fıkraları uyarınca işlem yapılması gerekirken haczin uygulanması yerinde olmadığından mahkemece şikayetin kabulü gerekirken reddi isabetsizdir.

Sonuç: Alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK. 366. ve HUMK. 428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 07.03.2006 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)