Mesajı Okuyun
Old 13-02-2010, 12:37   #3
codexa

 
Varsayılan Nitelikli mi ,basit mi ?

Fiilin yağma suçunun tüm maddi ve manevi unsurlarını taşıdığı şüphesiz olmakla birlikte,suçun nitelikli olması için aranan şartlardan "silahla" ve "birden fazla kişi tarafından" işlenmiş olması şartlarının iyi irdelenmesi gerekmektedir.
Volkan'ın yanında sahne alan Nazmi'nin sağlık durumu veya zararsız kişiliği mağdurlarca biliniyor idiyse ve üstelik Volkan'ın BAĞIRARAK "giy şunu" demesi,aslında Nazmi'nin de suçta fail olarak değil,mağdur olarak (tehdit karşısında ayakkabıyı giymek zorunda kalması) yer aldığını ve suçun bu nedenle sadece bir kişi (Volkan) tarafından işlenmiş olmasını kuvvetle muhtemel hale getirmektedir diye düşünüyorum.
Volkan'ın yalnız başına sorumlu tutulmasını mümkün hale getirecek bu yöndeki bulgular,suçun nitelikli sayılması
için geriye sadece bir şartın,yani Volkan'ın elindeki bıçağın 6136 s.K. kapsamına girip girmediği noktasına odaklanmaktadır.
Bu nedenle,bıçağın özelliklerinin irdelenmesi,karşılaştırma yapılmasını gerektirmektedir.
Saygılarımla
Alıntı:
Yazan Bedia2112
Dava ağır ceza mahkemesinde görülmektedir ve henüz duruşma yapılmamıştır.Olay şu şekildedir:
Volkan ve Nazmi adlı iki şahıs sanık olarak yargılanmaktadır.Olay günü Volkan adlı şahıs iki kişiyi kapalı bir mekanda sıkıştırıp para istemiş paraları olmadığını anlayınca içlerinden birini dövmüş ve ayağındaki ayakkabıyı alarak Nazmi adlı yanında bulunan şahsa bağırarak giymesini istemiştir.Bu sırada da elinde bıçak taşımaktadır.Nazmi adlı şahsın askerdeyken psikolojik açıdan algılama ve kavrama gücünden yoksun olması nedeniyle askerlik yapmaya elverişli olmadığına dair aldığı bir rapor mevcuttur.Nazmi savunmasında Volkanın isteği üzerine ayakkabıyı giydiğini söylemiştir.Volkan olaydan sonra polisin arama yaptığı sırada polis tarafından yolda gezerken görülmüş ve dur ihtarlarına uymayarak kaçmıştır. Bu sırada kendisini yakalamak isteyen polis memuruna da saldırmıştır. Bu nedenle ayrıca görevi yaptırmamak için direnme suçundan da yargılanmaktadır. Nazmi de aynı şekilde olay gecesi polis tarafından yakalanmıştır ve yakalanma anında mağdurun ayakkabısı da ayağındadır.Bu durumda Nazmi'nin akıl sağlığı göz önünde bulundurulduğunda nitelikli yağma suçu her iki sanık için de oluşmuştur diyebilir miyiz?? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim