Mesajı Okuyun
Old 11-02-2010, 14:31   #6
lawyersoylu

 
Varsayılan

ihtiyati haciz kararına istinaden açılmış olan takibe karşı İTM'de yapmış olduğumuz şikayet kabul edildi. Takibin iptaline karar verildi. Gerekçe olarak da Yargıtay 12. HD.29.04.2004 gün ve 2004/6332-10652 sayılı kararı gösterildi. Bu karara göre menfi tespit davalarında "İlamın esası kesinleşmeden infaz edilemeyeceğine göre, eklentilerin de borçludan istenebilmesi için hükmün kesinleşmesi gerekir." Yani hüküm kesinleşmeden ilamın icra edilemeyeceği hususunda herhangi bir sıkıntı yok. Asıl sorun menfi tespit kararına istinaden ihtiyati haciz kararı verilip verilemeyeceği.

İhtiyati haciz kararını veren mahkemeye yapmış olduğumuz itirazımızda ise verilen karar, istirdadına karar verilen kısım için ihtiyati haciz kararı verilebileceği, ancak fazlaya ilişkin kısım için itirazımızın kabulü şeklinde oldu. Yani itirazımız kısmen kabul kısmen reddedildi. İTM'nin iptal kararını mahkemeye sunmamıza rağmen "İTM kararları bizi bağlamıyor" ifadesiyle karşılaştık.

Takip iptal edildi ancak ihtiyati haciz kararı kısmen devam ediyor. Bu aşamadaki hukuki durumla ilgili bilgi ve fikir sahibi meslektaşlarımın yardımlarını bekliyorum.

Bir de ihtiyati hacze itirazın reddi kararını temyiz ettiğimizde bu tür dosyaların Yargıtay'da önceliği var mıdır? yoksa bunun için de 2 sene beklemek durumunda mıyız?