Mesajı Okuyun
Old 09-02-2010, 15:14   #4
Admin

 
Varsayılan

Alıntı:
benim bildiğim 6570 sayılı kanunun uygulanmadığı durumlarda BK. hükümlerine gidilebilir
Yorumunuz genel anlamda doğru. Örneğin kiracının tahlikyesine ilişkin hükümleri uygulanırken, mecur 6570 sayılı kanun kapsamındaysa BK içindeki ilgili maddeleri uygulama şansımız yok, zira 6570 özel kanun ve bu konuda orada özel bir şekilde düzenleniyor.

Ancak temerrüt olgusu söz konusu olduğunda kiralanan 6570 kapsamında olsa dahi BK'na dayanmanız mümkündür, zira temerrüt nedeniyle tahliye istemi esasında sözleşmesinin kira yönüne ilişkin bir olgu değil, genel olarak sözleşmelerin kuruluşu/sona erdirilmesi ile ilgili genel düzenlemeleri ilgilendiren ve özel kanunda da ayrı bir düzenleme getirilmeyen bir konudur. Keza örneğin akde muhalefet söz konusu olduğunda da BK'daki genel ilkelerini kira sözleşmelerine uygulayabiliyoruz.

Bu nedenle ödenmeyen bir kira borcu için 30 gün süre verilerek temerrüt ihtarı çekilebileceği gibi, örnek no 13 kullanılarak "30 günlük icra takibi olarak adlandırılan" ödeme emrini de gönderebilir, bilahare süresi içinde ödeme olmaması durumunda Sulh Hukuk Mahkemesinde veya İcra Mahkemesinde temerrütten tahliye davası açabilirsiniz. Bu dava verilen 30 günlük sürenin bittiği anda açılabilir, sözleşme sonunun beklenmesi gerekmez.

Alıntı:
2-icra takibinin haklı ihtar yerine geçmesinden kastım aynı kira dönemine ilişkin olarak değildi. Demek istediğim ödenmeyen kira dönemine ilişkin ihtarname gönderiliyor bu ödenmiyor sonraki(başka bir dönem) ayın kira borcuda ödenmiyor bu halde ödenmeyen ilk iki ayın kira bedelinin tahsili ve tahliye maksadıyla icra takibi taparsak elimizde iki haklı ihtar olmuş olur mu?
Bu durumda ben iki haklı ihtar şartının gerçekleştiği düşüncesindeyim. Neticede iki ayrı döneme ait kira borcu ödenmemiş ve her ikisi için de ayrı ayrı iki ihtar yapılmış. Ancak hiçbir riske girmeyeyim ve tahliye davasında karşı tarafın ağzını bile açması mümkün olmasın diyorsanız, ihtar çektiğiniz dönem için ayrı, sonraki ödenmeyen dönem için ayrı takip yapmanız da mümkündür. Neticede bu durum da sizin açınızdan hiçbir kaybı olmayacak. Ancak tek takip dahi yapsanız bence iki haklı ihtar şartı gerçekleşmiştir.

(Ancak sözleşmede muacceliyet şartı varsa ve siz bu şartı kullanmadan her ay için ayrı ayrı ihtarlarda bulundusanız Yargıtay'ın yerleşik içtihatlarına göre bu iki haklı ihtar değildir, onu da belirtmek gerekir)