Mesajı Okuyun
Old 05-02-2010, 11:45   #16
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan senizozkan
Ben hiçbir meslekdaşıma katılmıyorum bu konuda.Sizin davanız itirazın iptali.Bu dava da, kira artışıyla ilgili maddenin geçerli olup olmadığı ve geçerliyse süresinin aydınlatılması gerekir.

Kira artışıyla ilgili tarafların serbestçe belirlediği bu madde tarafları bağlar, buna itirazım yok.Ancak ne kadar süre bağlar, bunun tespit edilmesi gerekir.Bu tespit yapılırken de doğal olarak, kira tespit davasındaki kıstaslar alınmış.Yani, sözleşmenin kira artışıyla ilgili maddesi tarafları 3 yıl süreyle bağlar, 3 yıldan sonra hak ve nesafet kuralları devreye girer.Buna göre, 2008 yılındaki artış, kira sözleşmesindeki artış oranına göre yapılamaz, sizin kira tespit davası açmanız gerekir.Ve bu durumda sizin dosyanıza yapılan itirazın haklı olduğu sonucuna ulaşılacaktır.Ve, bence, kararın dayanağı da bilirkişi raporu.

Kararın gerekçesini paylaşırsanız çok sevinirim.Kolay gelsin.

Sayın senizozkan,

Ben görüş beyan etmemiştim.

Bu konudaki düşüncem şudur:

Kira artış oranı sözleşmede belirli ise, kira tespiti davası açmak için neden ihtiyaç duyulur sorusuna cevap vermek gerekir?

Kira tespit davası, genellikle kira akdi sırasında tarafların mutabakatla kabul ettiği kira bedelinin sözleşme ile kabul edilen artış oranı uygulandığı halde ileriki kira dönemlerinde ilk günkü değerine göre yetersiz kalması nedeniyle açılır.

Taraflardan birisi artış oranını yetersiz bulduğu için, sözleşmedeki artış şartının uygulanamayacağını ve kira bedelinin günün koşullarına uygun olarak tespitiniistemektedir.


Bu nedenle kanaatime göre, sözleşmede tarafların tayin ettikleri kira artış şartı, taraflarını -mahkemenin müdahalesine- kadar bağlar.

Eğer bir defa kira tespiti bakımından mahkemeye başvurulmuş ise, demek ki artık taraflardan birisi, sözleşme ile kabul ettiği artış şartını kabul etmemektedir ve bu konuda mahkemenin müdahalesini istemektedir. O halde mahkeme de bu istemi haklı görüp, kira tespiti yönündeki talebe göre -mevcut kira artış oranından farklı- oran ve tutarda bir kira bedeli tespit etmiş ise, artık kira sözleşmesindeki artış şartı lağvedilmiştir. (diye düşünüyorum)