Mesajı Okuyun
Old 05-02-2010, 09:02   #2
Av.Evren Akçay

 
Varsayılan

Birden fazla işyerinde çalışan işçinin bu çalışmalarını ve kazançlarını SGk ya bildirmesi ve bu kazançlara göre prim ödemesi gerekir. 506 sayılı kanuna göre;
Sigortalılığın başlangıcı ve mecburi oluşu:

Madde 6 - Çalıştırılanlar, işe alınmalariyle kendiliğinden Sigortalı olurlar.

Sigortalılar ile bunların işverenleri hakkında sigorta hak ve yükümleri sigortalının işe alındığı tarihten başlar.

Bu suretle sigortalı olmak hak ve yükümünden kaçınılamaz ve vazgeçilemez.

Sözleşmelere, sosyal sigorta yardım ve yükümlerini azaltmak veya başkasına devretmek yolunda hükümler konulamaz.
İşverenin sorumluluğu:

Madde 26 -
İş kazası ve meslek hastalığı, işverenin kastı veya işçilerin sağlığını koruma ve işgüvenliği ile ilgili mevzuat hükümlerine aykırı hareketi veyahut suç sayılabilir bir hareketi sonucu olmuşsa, Kurumca sigortalıya veya haksahibi kimselerine yapılan veya ileride yapılması gerekli bulunan her türlü giderlerin tutarları ile gelir bağlanırsa bu gelirlerinin 22nci maddede belirtilen tarifeye göre hesaplanacak sermaye değerleri toplamı Kurumca işverene ödettirilir. İşçi ve işveren sorumluluğunun tespitinde kaçınılmazlık ilkesi dikkate alınır.

İş kazası veya meslek hastalığı, 3 üncü birkişinin kasıt veya kusuru yüzünden olmuşsa, Kurumca bütün sigorta yardımları yapılmakla beraber zarara sebep olan 3 üncü kişilere ve şayet kusuru varsa bunları çalıştıranlara Borçlar Kanunu hükümlerine göre rücu edilir.

Olayınızda bir iş kazası olduğu tartışmasız bir konu. Bence; yukarıdaki hükümler ışığında olaydaki kusur durumuna göre hem işçi hemde asıl işverenle diğer işverenin sorumluluğu söz konusu.