Mesajı Okuyun
Old 03-02-2010, 13:13   #1
Av. Yasin Yıldız

 
Varsayılan belediye stadı ticari işletme sayılabilir mi?

müvekkil şirket belediyeye ait stat işininin aydınlatma işlerini yüklenmiş ve bu kapsamda edimlerinin tamamını yerine getirmiş ve fatura kesmiştir. Hak edişini alamayan müvekkil şirket bu faturalara dayanarak icra takibinde bulunmuştur. İcra takibinde reeskont avans faiz oranı istenmiştir. Belediye asıl borcu kabul etmekle birlikte işletilen faizin tamamına itiraz etmiştir. (itirazında faiz oranının kaç olması gerektiğine değinmemiştir.) Bunun üzerine itirazın kaldırılması hususunda icra hakimliğinde dava açılmıştır. Davalı belediye cevap dilekçesinde "belediyenin kamu kuruluşu olduğu ve yapılan stadın da kamu hizmeti amaçlı olduğu, herhangi bir kar amacı gütmediğini dolayısıyla yasal faize hükmedilmesi gerektiği"ne değinmiştir.

Bu kapsamda sorunun belediye stadının ticari işletme hüviyetinde sahip olup olmadığı yönünde olduğunu düşünüyorum . Bu konuda elinde yargıtay kararı olan meslektaşlar varsa, paylaşırlarsa sevinirim.

İkinci husus müvekkil şirketin davalı belediyeye yapmış olduğu işler istisna akdi kapsamındadır. İstisna akdi kapsamında belediyenin yaptırmış olduğu işlerin ticari kapsamda olduğuna dair bazı yargıtay kararları mevcut. ancak bunlar açık ve yaptırmı