Mesajı Okuyun
Old 01-02-2010, 17:03   #11
Armağan Konyalı

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan MİNA
Sayın Konyalı,bu maddeyle ilgili bir dava var; müvekkile havuzun kaçak old.dan dolayı encümen kararı ile yıkım kararı verilmekle birlikte kararda bir çok unsur eksiktir. (Tebligat usulüne uygun değildir. Kararda itiraz yolu belirtilmemiştir.)

1-Karara itiraz edildiğinde encümen tekrar karar mı alacaktır? İtiraz durumunda ceza davasına etkisi ne olur?

2-Havuz; imar kanunu ve tck 184 de belirtilen 'bina' kavramına dahil midir?

3-Müvekkil aynı sitede havuz dışında taşkın inşaat ve kaçak inşaatlar olduğunu belediyenin onlara ilişkin yıkım kararı almadığını belirtmektedir.Emsal gösterilebilir mi?
1- Encümen kararlarında başvuru süresi ve mercii bulunmuyorsa Encümen kararı tebliğ edilirken ekinde bir yazı ile ayrıca bildirilir. Ekinde ayrıca bildirilmişse Encümen kararında başvuru yolunun bulunmaması iptal nedeni değildir. Ekinde ayrıca bildirilmemişse encümen kararı geçersiz olmaz; sadece tebliğ işlemi geçersiz olur. Aynı karar yeniden tebliğ edilmekle işlemlere devam edilir. Tebliğ zarfında ne yazdığına dikkat ediniz: ''Encümen kararı ve itiraz hakları yazısı'' ifadesi varsa tebliğ edilmiş demektir.

2- Havuz İmar Kanunu tanımına göre bina değil, yapı'dır. İmar Kanunu'ndaki tanımlar aşağıda sunulmuştur:
Yapı; karada ve suda, daimi veya muvakkat, resmi ve hususi yeraltı ve yerüstü inşaatı ile bunların ilave, değişiklik ve tamirlerini içine alan sabit ve müteharrik tesislerdir.
Bina; kendi başına kullanılabilen, üstü örtülü ve insanların içine girebilecekleri ve insanların oturma, çalışma, eğlenme ve dinlenmelerine veya ibadet etmelerine yarıyan, hayvanların ve eşyaların korunmasına yarayan yapılardır.

Ancak kişisel görüşüm İmar Kanunu'ndaki tanımların sadece o Kanun için geçerli olduğu yolundadır. Türk Dil Kurumunun sözlüğünde yapı=bina= inşaat anlamına gelmektedir. TCK'daki BİNA YAPMAK ifadesini Türkçe olarak İNŞAAT YAPMAK olarak anlaşılması doğru olacaktır. Aksi halde bina tanımına girmediği için çok büyük yapıların cezalandırılması mümkün olmayacak fakat bir kümes yapan cezalandırılacaktır.

Yargıtay'ın görüşü Kanun'un yürürlüğe girmesinden bu yana beş yılı aşkın bir zaman geçmiş olmasına karşın henüz belli değildir.

3- Diğer ruhsatsız inşaatlar emsal gösterilirse ceza kaldırılmaz; diğerlerine de ceza verilir.

Saygılarımla