Mesajı Okuyun
Old 01-02-2010, 11:31   #10
Av. Ayşegül Okçu

 
Varsayılan

Sayın meslektaşım,

Sorunuzdan anladığım kadarıyla bazı hisseleri müşterek mülkiyet, bazı hisseleri iştirak halinde mülkiyet hükümlerine tabi birden fazla taşınmaz söz konusu. Öncelikle yapacağınız sözleşmede tüm hissedarların onayının olması gerektiğini söylemek istiyorum. Zira taşınmazda hissedar olanlardan bir kişinin dahi bu paylaşmaya onay vermemesi, paylaşma sözleşmesini geçersiz kılacaktır.

Şayet taşınmazların paylaşımı için, paylaşmaya giren taşınmazlardan herhangi birinin bölünmesi gerekmiyorsa işiniz daha kolay olacaktır. Bu durumda tüm hissedarlar ve paylaşmaya konu taşınmaz bilgileri ile taşınmazların kayıtlı olduğu tapu sicil müdürlüğüne giderek resmi senet yapılmasını istiyorsunuz. Tapu sicil müdürlüğünde paylaşma esaslarına yönelik resmi senet düzenleniyor. Hangi taşınmazın kime nakledileceğini belirledikten sonra taşınmazlar ilgili kişinin adına tescil ediliyor. Bu durumda tapuda devri sebebi olarak rızai taksim yazdıklarını biliyorum. Tüm bu işlemlerin M.K. madde 706 ve Tapu Kanunun madde 26 gereğince resmi şekilde yapılması gerekiyor.

Şayet taşınmazların paylaşımı için herhangi bir taşınmazın bölünmesi (ifrazı ) gerekiyorsa bazı şartlar söz konusu olacaktır. Bu durumda Tapu Kanunu madde 32 gereğince ifraz haritasının hazırlanması ve her bir parçanın 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu madde 8 de belirtilen miktarlarda olması gerekecektir.

Bizler genelde aynen taksimin mahkeme yoluyla yapılmasına alıştığımız için paylaşmanın rızai yollarla yapılıp yapılmayacağı konusunda tereddüt yaşıyoruz. Fakat M.K. da mevcut paylaşmaya yönelik hükümler, taşınmazların rızai paylaşımında da uygulanabiliyor ve herhangi bir dava söz konusu olmadan tapuda tescil işlemi gerçekleşiyor. Burada dikkat edilmesi gereken husus gerek M.K. gerekse özel yasalarla belirlenmiş kurallara uygun hareket etmek.

Umarım faydalı olur, iyi çalışmalar.