Mesajı Okuyun
Old 30-01-2010, 15:02   #7
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan avukat.derviş.yıldızoğlu
Sayın Meslektaşlarım cevaplarınız için teşekkürler.
Ancak buradaki problem, taşınmazların taksimi problemi değildir. O konuda bir sıkıntıda yoktur.
Buradaki sıkıntı şudur: Biraz daha somutlaştıracak olursak, Diyelim ki iki tane arazi var. Bu iki arazide de A ve B ortak malik. Aralarındaki ortaklığı sona erdirmek için A, 1. arazideki payını B'ye devredecek, B' de 2. arazideki payını A'ya devredecek. Böylelikle ortaklık sona erecek. Ancak tapu işlemleri uzun süreceği için, A ve B bu anlaşma doğrultusunda gösterecekleri kişiye satış vekaleti verecektir. Ancak birbirlerine çok da güvenemediklerinden, vekaletleri azil riski var. Bunu bertaraf etmek için ve birbirleri arasında açmaları muhtemel tapu iptal davasında kesin delil olmak üzere, adi yazılı sözleşme yaparlarsa, devir gerçekleşmediği durumda, açacakları tapu iptal davasında bu protokol delil olarak yeterli ve geçerli olur mu?
Arkadaşlar şunu da ekleyeyim. Bu paylaşımda yaklaşık 25 kişi ve 20 bin dönüm arazi söz konusu ve yaklaşık 80 parsel bulunmakta. Söz konusu mallar, muristen intikal eden ma değildir.
Bu sebeple, malumunuz tapu işlemleri çok uzun sürecek. Anlaşmada hedeflenen, mümükün olduğu kadar paylı olan her bir parselin bir kişi adına yapılarak ortaklığın giderilmesidir. Bu konuda da paydaşlar, anlaşmış zaten.

Sayın meslektaşım,

Sizin olayınızda yapmayı planladığınız protokol, malların nasıl paylaştırılacağına dair bir protokol olup, protokolün bizatihi kendisi taşınmazın naklini sağlamayacağı için resmi şekil şartına tabi değildir. Bildiğiniz gibi taşınmaz nakline ilişkin sözleşmelerin resmi şekilde yapılması şarttır.

Protokol altına imza koyan herkesi o protokol kesinlikle bağlar. Ancak protokolün gereğini taraflardan biri yerine getirmezse protokolden kaynaklanan sadece şahsi talep haklarınızı dile getirebilirsiniz diye düşünüyorum.