Mesajı Okuyun
Old 30-01-2010, 01:34   #1
avukat.derviş.yıldızoğlu

 
Varsayılan taraflar arasındaki adi yazılı sözleşme tapu iptal davasında kesin delil olabilir mi?

Müvekkilimin, amcaları ve onların çocuklarıyla ortak olduğu arazileri mevcuttur. Daha doğrusu, araziler fiilen paylaşılmış, ancak tapu kayıtlarında durum biraz karışık yani, bazı yerler fiili olarak orayı kullanmayanlar adına kayıtlı. Tabii bu durum karşılıklı.
Müvekkilim bana başvurarak, akrabalarıyla anlaşarak, fiili paylaşımlarını tapu kayıtlarına yansıtmak istediklerini söyleyerek, acilen nasıl bir yol izlemesi gerektiğini söyledi.
Araziler çok fazla ve çok ortaklı olması sebeiyle tapuda işler çok uzayacağı için, ben de kendisine, arazi tapuda adına kayıtlı olan kişi, arazinin verileceği kişinin göstereceği bir kişiye Noter'de satış vekaleti vermesini ve böylelikle sorunun çözüleceğini söyledim.
Ancak burada da, ihtimal de olsa vekalet verenlerin, vekilleri azletme riski bulunmaktadır. Bu riski bertaraf etmek için aklıma ilk önce Noter'de gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi yapmaları fikri geldi. Ancak Noter'den sorduğuma göre, artık yasal olarak g.menkul satış vaadi sözleşmesini yapamadıklarını söylediler. Kaldı ki; yapabilseler bile, araziler çok fazla olduğundan yaklaşık 50 bin TL2lik noter masrafı çıkıyor.
Acaba, taraflar (vekaleti veren ve lehine vekalet verilen) taşınmazın tüm özelliklerini vs. belirtmek suretiyle aralarında bir sözleşme yapabilirler mi? Bu sözleşmeye, vekillerin azledilmeyeceğine dair bir hüküm koyabilirler mi? Ayrıca, azilname olması ve dolayısıyla devir yapılamaması durumda, bu sözleşmenin açılacak olan tapu iptal davasında kesin delil sayılacağına yönelik bir hüküm koyabilir miyiz? Tüm bunları yaparsak hukuki olarak kendimizi tam olarak sağlama almış olur muyuz?
Varsa Yargıtay kararı da sunarsanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler.