Mesajı Okuyun
Old 29-01-2010, 11:53   #4
M.SERDAR DEMİRTAŞ

 
Varsayılan

İşlerin kötü gitmesi gerekçesininin tek başına yeterli olmadığı inancındayım.Eğer işveren iflas haline düçar olmuşsa işçilerin yasal haklarını ödeyerek işyerini kapatacaktır.Ancak işverenlerin çoğu kârda düşüş yaşamayı işlerin kötü gitmesi olarak yorumluyor.İşverenin , davanızdaki işçinin maaş v.s. haklarını artık ödeyemeyecek durumda olmasını ispatlaması gerekiyor.Ancak siz de Sağlık İşleri Müdürlüğünden işveren kurumun aylık ödentilerini sordurarak işverenin gelir durumunu önemli ölçüde ispat ettirebilirsiniz.Alacak kalemlerinizde ise eğer TİS mevcutsa öncelikle o kalemlerin doğru hesaplanmasına dikkat edin.Örneğin ; yemek yardımı , vasıta yardımı , izin yol parası ,yakacak yardımı , bayram harçlığı v.s. gibi kalemler olabilir.Dava lehinize sonuçlandığında şayet işveren işçiyi işe yeniden alırsa boşta geçen dönem için 4 aylık ücret ödeyecektir.Ancak davanın lehinize bitmesinin ardından onanmış ilama dayanarak noterden çektiğiniz ihtarnamenin ardından 1 aylık süre içinde işveren işçiyi işe almazsa 1 ayın sonunda iş akti fesh edilmiş olacağından kıdem tazminatı tavan farkını da alacaksınızdır. 4857 sayılı yasa ; feshin geçersizliği ile işçinin işe başlama kararlarının uygulamasında ; mutlaka işçinin işe başlatılmasını değil , yasal sürede işe başlama başvurusu yapan işçiye bir tazminat ödeyerek işverenin işe başlatma yükümlülüğünden kurtulabileceği alternatifini de düzenlemiştir.
4857 sayılı yasanın 21/3 maddesine göre işçinin işe iade yönündeki talebi doğrultusunda verilen kararın kesinleşmesine kadar çalıştırılmadığı süre için 4 aylık ücret ve diğer haklarının ödenmesi gerekir.
Ayrıca davalı işverenin yasal süre içinde işe başlama başvurusu yapan davacı işçiye , işe başlatmaması dolayısıyla 4 aylık iş güvencesi tazminatı da ödemesi gerekmektedir.Ancak iş güvencesi tazminatı için işçinin son brüt çıplak ücreti baz alınacak ve yan ödemeler bu tazminatın hesabında dikkate alınmayacaktır.
İş güvencesi tazminatı ve çalıştırılmayan 4 aylık süreye ilişkin ücretin hangi tarihte muaccel olacağı konusunda yasada bir hüküm mevcut değildir. İş güvencesi tazminatının muacceliyet anının , işçinin işverene yaptığı başvurudan itibaren başlayan 1 aylık sürenin sonunda başlayacağı ; çünkü bu tazminata hak kazanabilmek için işverene yapılan başvuru sonucunda işe başlatılmamış olmak gerektiği , işe başlatmamanın da bu 1 aylık sürenin sonunda kesinleştiği yönünde doktrinde genel bir mutabakat vardır.Çalıştırılmayan sürenin 4 aylık ücreti ise ; bu konuda kesin bir görüş birliği olmamasına rağmen genel kanıya göre ; işçinin işverene yaptığı işe başlama başvurusunun işverene ulaştığı anda muaccel olacaktır