Mesajı Okuyun
Old 26-01-2010, 15:06   #2
atoss3

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan av_banu222
maddi hasarlı tarfik kazası sonucu maddi manevi tazminat davası açtık. davadan önce sulh hukuk mahkemesi kanalıyla hasar tespiti yapıldı. belirlenen miktara göre maddi tazminat davası sürücüye karsı açıldı. daha sonra sigorta şirketine ve araç malikine karsıda aynı dava açıldı. müvekkille yapılan görüşme neticesinde karşı tarafın zmms dan maddi hasar ödemesi yapıldığı öğrenildi. ancak yapılan ödeme 5000 tl sulh hukuk mahkemesi tarafından belirlenen meblağ 12000 tl kaza tespit tutanağına göre kusur oranı müvekkile %30 karsı tarafa %70 verilmiş sigorta kusur oranına göremi ödeme yapıyor. ayrıca şimdi yapılan ödeme sürücüye karsı açılan davadan sonra fakat sigortaya karsı açılan davadan önce ödenmiş vekalet ücreti yönünden durum ne olur. feragat etsem 5000 tl den kusur oranının değişme ihtimaline binaen kalan miktar üzerinden davaya devam etsemmi yoksa tüm maddi tazminat talebnden feragat edilmesi mi daha yerinde olur


Sayın meslektaşım öncelikle aynı olay nedeniyle meydana gelen zararın tazmini için her davalıya neden ayrı dava açtığınızı anlamış değilim.
Eğer davalar aynı yargı çevresi içinde açılmışsa resen, veya ayrı yargı çevrelerinde açılmakla birlikte davalılar tarafından ilk itiraz olarak birleştirme talep edilirse talep üzerine mahkemece davaların birleştirilmesine karar verileceği kanaatindeyim.
ancak olaki davalar birleştirilmezse her dava için ayrı vekalet ücretine hak kazanmanız, hakkaniyete aykırı olacaktır. dolayısıyla her davalıdan ayrı vekalet ücreti tahsil etmeniz halinde davalıların istirdat davası ile karşılaşacağınız kanaatindeyim.
Hasarın 5.000,00 TL'lik kısmının tahsili konusuna gelirsek, öncelikle davadan önce bu paranın tahsil edilmesine rağmen, mahsup edilmeksizin dava açılması nedeniyle 5.000,00 TL yönünden davanın reddine ve aleyhinize bu rakam üzerinden nispi vekalet ücretine hükmedileceği açıktır. yargılama sırasında bu kısımdan feragat etmeniz de durumu değiştirmeyecektir.
Ancak davalılardan araç sürücüsüne karşı açtığınız davada bu parayı dava tarihinden sonra tahsil ettiğiniz için, yargılama sırasında bu kısımdan feragat ederseniz aleyhinize vekalet ücretine hükmedilmeyecektir.
Davalar birleştirilirse de 5.000,00 TL lik tahsilat yönünden davalılardan araç maliki ve sigorta için karşı vekalet ücretine hükmedilecektir.
Davayı açarken fazlaya ilişkin talep haklarınızı saklı tuttuysanız bu kısımdan feragat etmeniz mantıklı olacaktır. ancak fazlaya ilişkin haklar saklı tutulmadıysa, davadan feragat etmeniz vekalet üvreti yönünden bir şey değiştirmeyeceğinden ve kusur oranlarının değişmesi söz konusu olduğundan feragat etmemeniz yerinde olacaktır.
Ama dediğim gibi davaların birleştirilmemesi halinde " ortaya karışık" şeklinde güzel üç davanız olacak. yardımcı olmaya çalıştım ama benim kafam da karıştı. saygılarımla.