Mesajı Okuyun
Old 24-01-2010, 12:08   #3
avukat.derviş.yıldızoğlu

 
Varsayılan

Sayın Meslektaşım, anladığım kadarıyla satıcının yapmış olduğu 135 TL'lik kesinti, KDV kesintisidir.
Garantiden bahsettiğinize göre, söz konusu cep telefonu fatura karşılığında alınmıştır.
Kanaatimce, cep telefonunda olması gereken programların bulunmaması, ayıp niteliğindedir. Belirttiğinize göre, satıcı, bu programları yükleyebileceğini ve fakat bu durumda garantinin dışına çıkılacağını söylemektedir. Bu durum karşısında, ayıbın giderileeyeceği sonucuna varmak gerekir.
Bu sebeple yasal olarak, müvekkilinizin bedelin iadesi veya telefonun ayıpsız bir misliyle değiştirilmesi seçimlik hakları bulunmaktadır.
Müvekkilinize bedel iadesi yapıldığına göre, bu hakkı kullanmış olmaktadır. Bedel iadelerin de, fatura bedeli aynen ödenmelidir. Herhangi bir kesinti yapılamaz. Çünkü fiyatlara KDV dahildir.
Satıcının ödemiş olduğu KDV'yi iade alması, kendisi ile bağlı bulunduğu vergi dairesindeki iç ilişki olup, sizi bağlamaz.
Sonuç olarak, Hakem heyetine başvuru yapmanız talep edilen miktar nedeniyle yasal zorunluluk olup, olumlu sonuç alacağınızı düşünüyorum.
Şunu da belirtmeden geçemeyeceğim. Aynı olay başıma geldi. Cep telefonu ayıplı çıktı, hem de alındıktan aylar sonra(Gizli ayıp) ortaya çıktı. Başvuru yaptığımızda, o telefonun piyasa değeri çok düşmüş olmasına rağmen, Tüketici Hakeme heyeti, fatura bedelinin taafımıza iadesine karar verdi ve bu kararı ilamların icrası yolu ile takiple tahs,l ettik.
Saygılarımla.