Mesajı Okuyun
Old 22-01-2010, 11:56   #3
Av.Şenel DELİGÖZ

 
Varsayılan

İhtiyati tedbir talepli menfi tespit davası açabilirsiniz.
Çeklerin sipariş edilen mallara karşılık avans olarak verildiğini iddia etmektesiniz. BK.'nun 182/2. maddesinde aksine adet veya mukavale mevcut olmadıkça satıcı ile alıcının borçlarını aynı anda ifa etmekle yükümlü oldukları öngörülmüştür. Somut olayda taraflar arasındaki ticari ilişki sebebiyle bir ödeme aracı olan çeklerin düzenlendiği anlaşılmaktadır. Hal böyle olunca çeklerin açıklanan niteliği karşısında, dava konusu kambiyo senetlerinin avans olarak verildiği ve malın teslim alınmadığı iddiasını ve çekler ciro edilir ise cirantanın da çekleri iktisap ederken bile bile borçlunun zararına hareket ettiği hususunun (TTK.'nun 599) tarafınızdan usulen kanıtlanması gerekir. Çeklerin teslim edilecek mallara karşılık verildiği hususunu kanıtlamanız halinde, karşı tarafın da malları teslim ettiğıini kanıtlaması gerekmektedir.
Çekin ticari defterlerde kayıtlı olmaması çekin hüküm ve kuvvetini ortadan kaldırmaz. Bu nedenle çeklerin karşı yanın ticari defterlerinde kayıtlı olmaması sonucu değiştirmez.
Ciro edilmemesi maselesine gelince, çeklerin ciro edilmemesi yönünde ihtiyati tedbir kararı alınmasına yasal olanak yoktur, ancak bankaya ibrazlarında muhafaza altına alınmasına ve yazılmış çek yönünden de takibe konulmaması yolunda ihtiyati tedbir kararı alabilirsiniz. İİK'nun 72. maddesine dayanılarak açılan menfi tespit davasında, alınan ve uygulanan ihtiyati tedbir kararı nedeniyle davalının alacağının tahsilinin geciktirilmesi halinde, borçlunun kötü niyetli olup olmadığına bakılmaksızın davalı alacaklı yararına tazminata hükmedilmesi gerekir (İİK. 72/4). Bu hususu da nazara almanızı öneririm.
İYİ ÇALIŞMALAR