Mesajı Okuyun
Old 20-01-2010, 14:57   #3
Av.Şenel DELİGÖZ

 
Varsayılan

Kaza tespit tutanağı aksi ispat edilene kadar geçerli resmi belge niteliğindedir. Açacağınız ya da aleyhinize açılmış bir davada tutanak içeriğinin aksini ispata yarar somut deliller ileri sürdüğünüz takdirde tutanakta belirtilen tespitler değişecektir. Kaldı ki, tespit tutanağında kusur oranı belirtilmiş olması halinde bu yetki aşımı olup, yok hükmündedir. Tutanak sadece olay yerindeki iz ve delilleri, kazanın oluş biçimini içermek zorundadır.
Zararın giderilmesi için Adli yargıda İçişleri Bakanlığı aleyhine maddi tazminat davası açmanız gerekir.
Trafik kazası Tespit tutanağına itiraz diye bir yol olduğunu düşünmüyorum. Açacağınız davada kaza tutanağının doğru olmadığını ileri sürerek tutanak içeriğinin aksini ispata yarar somut deliller ileri sürürek yeniden bilirkişi incelemesi talep edebilirsiniz. Açılmış ve görülmekte olan ya da açılacak bir davada iddia ve savunma olarak ileri sürülebilecek konular için ayrı bir tespit davası açmakta hukuki bir yarar mevcut değildir. Tespit davalarında hukuki yarar dava koşullarından olup mahkemece doğrudan gözetilmesi gerekir. Eda davası açılmış veya açılabilecek durumlarda tespit davasına yer verilmemesi ilkesi öğreti ve yargısal inançlarıyla istikrarlı bir şekilde
benimsenmiştir.Bu nedenle tutanak içeriğinin doğru olmadığını ileri sürerek kusur oranlarının tespitine yönelik olarak açacağınız tespit davası bu nedenle redde mahkum olacaktır. Kaldı ki, kendilerine rücu edilebilecek olan personelin tuttuğu kaza tespit tutanağına itibar edilmeyecektir.
KOLAY GELSİN