Mesajı Okuyun
Old 19-01-2010, 13:05   #3
Av.Ufuk Bozoğlu

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Baran Karadağ
M.K. Md. 219'da "edinilmiş mal her eşin bu mal rejiminin devamı süresince karşılığını vererek elde ettiği mal varlığı değerleridir" denilmektedir. Söz gelimi 2003 yılında evlenen çiftlerden koca 2004 yılında bir ev satın alıyor fakat kadın ev kadını ve bu evin satın alınması için hiç bir katkısı olmamış (ziynet eşyalarını bile vermemiş) bu durumda kadının ev içindeki çalışması katkı olarak değerlendirilebilir mi kadın evden pay sahipliği talep edebilirmi?

Evlilik birliği içinde 2002 sonrası karşılığı ödenerek alınan mallarda kadının "tasfiye payı alacağı" bulunmaktadır.

Kadının çalışıp çalışmamasının edinilmiş mallara katılma rejiminin tasfiyesinden doğan tasfiye payı alacağına bir etkisi yoktur.

Kadının başkaca, kendi kişisel malı ile bu evin alımına, korunmasına ve iyileştirilmesine bir katkısının olmadığını söylemişsiniz bu durumda kadının ikinci bir alacak hakkı olan "değer artış payı alacağı" yoktur.

Alıntı:
Diğer bir sorum ise koca kadının elinden ziynetleri alıyor ve satın aldığı evin parasının üzerine ekliyor bu durumda kadın hem ziynet eşyalarının değerini hem de evde hak sahipliği ileri sürebilirmi? ben biri kişisel biri edinilmiş mal katagorissinde olduğu için ikisinin de bağımsız olarak talep edilebileceğini düşünüyorum
lütfen fikirlerinizi benimle paylaşırmısınız saygılarımla..

Bu sorunuzun yanıtı da, eğer ev yukarıdaki evse, evet, kadın hem tasfiya payı hem de değer artış payı alacağına sahiptir.

Saygı ile,