Mesajı Okuyun
Old 18-01-2010, 15:49   #3
Doç. Dr. Özge Yücel

 
Varsayılan

Sayın Katılımcı,

Öncelikle görmekte olduğunuz şiddet nedeniyle Ailenin Korunmasına Dair Kanun uyarınca aile mahkemesi yargıcından önlem alınmasını isteme hakkınız olduğunu belirtmek gerekir.

Sizin doğurmadığınız çocuğun annesinin nüfus kaydında sizmiş gibi gösterilmesi yasaya uygun değildir, bu yanlışlığın giderilmesinin yolu nüfus kaydının düzeltilmesi davasıdır. Nesebin reddi davası açmak mümkün değildir, çünkü bu dava baba ile çocuk arasında soybağının reddi amacına yöneliktir.

Çocukla anne arasında soybağı doğumla, çocukla baba arasında hukuk kuralları yoluyla kurulduğundan doğumla kurulan soybağının yanlış kaydedilmesi durumunda nüfus kaydının düzeltilmesi davası açmak gerekir. Bu konuda Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun 36. maddesine göre

Alıntı:
MADDE 36- (1) Mahkeme kararı ile yapılan kayıt düzeltmelerinde aşağıdaki usûllere uyulur:

a) Nüfus kayıtlarına ilişkin düzeltme davaları, düzeltmeyi isteyen şahıslar ile ilgili resmî dairenin göstereceği lüzum üzerine Cumhuriyet savcıları tarafından yerleşim yeri adresinin bulunduğu yerdeki görevli asliye hukuk mahkemesinde açılır. Kayıt düzeltme davaları Cumhuriyet savcısı ve nüfus müdürü veya görevlendireceği nüfus memuru huzuru ile görülür ve karara bağlanır.

Ancak masraf yapmak istemediğiniz için şu yola da başvurabilirsiniz, çocuğun yaşadığı yerde vesayet makamı olarak görev yapan sulh hukuk mahkemesine çocuğun nüfus kaydının düzeltilmesi gerektiğini nedenleriyle birlikte bildirerek kayyım atanması gerektiğini yazarsınız. Sulh hukuk mahkemesi kendiliğinden vesayet makamı sıfatıyla kayyım atamakla yükümlüdür. Atanan kayyım da çocuk adına bu davayı açabilir.

Saygılarımla