Mesajı Okuyun
Old 18-01-2010, 10:15   #5
Admin

 
Varsayılan

Eposta ile gönderilen mesajlarla, site içi özel mesaj veya site forum alanlarına gönderilen mesajlar arasında teknik yönden bir fark vardır: Mesajın alıcısı eposta mesajlarında gönderenin IP adresini görebilir ve buna dayanarak şikayette bulunabilir ancak site içi özel mesaj veya forum mesajlarında IP adresini mesajın alıcısı göremez ancak o sitenin yönetimi görebilir (onların da göremediği istisnalar da mevcuttur ancak sayıları çok fazla değil, o nedenle genel kural olarak site yönetiminin görebildiğini söylemek hatalı olmaz).

Bu açıdan bu tip mesaj hakkında yasal işlem yapabilmeniz öncelikle o sitenin yönetiminin işbirliğine bağlıdır. Eğer site yönetimi göndericinin IP adresini sizinle veya yasal mercilerle paylaşmazsa işleminizden sonuç alamazsınız.

Öte yandan böyle bir işbirliğine yanaşmayan bir sitenin yönetimine karşı yasal işlem yapılmasını düşünebilirsiniz tabii ancak bunun da yöneticinin kim olduğunu tesbit edebilir misiniz, edemez misiniz, site Türkiye'de mi, yurtdışında mı bulunuyor gibi değişik senaryolara göre değişik cevapları var, konumuz o olmadığından onun detaylarına girmiyorum.

Özetle öncelikle siz (veya cumhuriyet savcılığı) site yönetimine başvurup kullanıcının IP adresinin paylaşılmasını isteyiniz, diğer işlemler bunun üzerine inşa edilecektir.

Ancak mesajınızda değindiğiniz mahkeme tesbiti olmadığı takdirde takipsizlik kararı verilebileceği görüşüne katılmıyorum. Böyle bir karar olduğunu sanmıyorum, varsa da hatalı bir karardır, emsal teşkil etmemelidir. Suç duyurusunda bulunan bir kişinin, öncelikle sanığın kimliğini tesbit etmek yükümlüğü yoktur, bu görev cumhuriyet savcılığınındır. Savcının görevini kolaylaştırmak için bu bilgiye siz ulaşabilirseniz daha ideal tabii ve bu bilginin olmadığı durumlarda da çok çalışkan olmayan bir savcının sanığın tesbiti imkansızdır diye takipsizlik kararı vermesi olası ancak bu size yüklenen bir görev olmadığı gibi, esasında savcının da ilgili site yazışarak kimliği tesbit etmesi (etmeye çalışması diyelim) mümkün.

Teknik jargondan uzak bir örnek vereyim: Size bir araç çarpıp yaralarsa, aracı kimin kullandığını mahkemeden tesbit ettirmeden savcılığa suç duyurusunda bulunamaz mısınız? Sadece plaka bildirdiğiniz savcılık kimliği bildirmiyor diye takipsizlik kararı verebilir mi? Sizin olayınız da hemen hemen aynı nitelikte bir olay.