Mesajı Okuyun
Old 14-01-2010, 23:13   #6
avukat.derviş.yıldızoğlu

 
Varsayılan

Elinizde satış yapıldığına dair belgeler vs. olması tasarrufun iptali davası açmaya engel değildir. Bu davada önemli olan, satışın gerçek iradeyi yansıtmayıp, muvazaalı olduğunun ispatıdır. İspatı zor olmakla berabaer, özellikle satış bedelinin düşük gösterilmesi, satışın şeklinin hayatın olağan akışına aykırı olması, alıcının mevcut durumu bilmesine rağmen satın alması gibi hususları tanıklarla da destekleyerek ispalarsanız sonuca ulaşabilirsiniz. Kaldı ki; bu tasarrufun iptali müessesesi; borçlunun malvarlığındaki yakın zamana ait olağan dışı eksilmelere karşı ihdas edilmiş bir dava türüdür.
Tasarrufun iptali davasını ispat edip, bu yönde karar aldırabilirseniz, bunun anlamı, yapılan satışın geçersiz olduğu hem alıcının hem de satıcının muvazaa içinde gerçek iradelerini yansıtmaksızın hareket ettiklerinin tespit edilmesidir. Zate hasım olarak hem borçluyu hem de alıcıyı gösterirsiniz. aralarında mecburi dava arkadaşlığı vardır.
Muvazaalı satış gerçek satış olmadığından, gerçek bir satış bedeli de olmayacaktır. Dolayısıyla alıcının parasını alması gib bir durum olmayacaktır. Diğer taraftan, muvazaalı işlemde iyiniyetten bahsedilemeyeceği için, iyiniyetin korunması da söz konusu olmayacaktır.