Mesajı Okuyun
Old 12-01-2010, 17:48   #2
Admin

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan pıtılk
Mergabalar,
Aciz vesikası alındıktan ve vergi iadesinde kullanıldıktan sonra bu borçla ilgili tekrar borçluya gitme durumu var mı? sonuçta vergi iadesiyle tüm alacak alınmıyor bu durumda ne yapılıyor? şimdiden herkese teşekkür ederim
Şirket A, tacir B'ye mal satıyor ve 10.000-TL fatura kesiyor.
Fatura kesildiği için şirket A bir sonraki ay devlete 1800-TL KDV ödüyor ve ayrıca sene sonu bildiriminde de 8200-TL üzerinden gelir vergisi ödüyor.
Bu arada mal teslim edildiği ancak parası ödenmediği için bu alışverişte şirket A'nın cebine 1 kuruş girmiyor, sadece malı B'ye, üstüne bir miktar parayı da devlete kaptırmış oluyor.

İcrai işlemlerin sorunda aciz vesikası alınıyor ve A bu vesikayı kullanarak en azından devlete bu alışverişten para kazanmadığını ispat ettiği için ödediği "gereksiz" vergiyi geri alıyor.

A ile B arasındaki hukuki ilişkide ise borç sona ermiş değil. Bu açıdan A'nın bu işlemden sonra neden artık B'ye gidemeyeceğini düşündüğünüzü tam anlayamadım. Benim gördüğüm haliyle A B'den halen borcunu tahsil etmeye çalışır ve olurda tahsilat yaparsa bunun vergisini de ayrıca devlete tekrar yatırabilir. Borçlar Hukuku açısından aksini düşünmeyi mümkün görmüyorum ancak mali mevzuat açısından bir engel varsa bilmiyorum.