Mesajı Okuyun
Old 12-01-2010, 16:12   #34
Engin Özoğul

 
Varsayılan

Bu konudaki görüşüm esasında dün Av.Mehmet Uçum tarafından bir mail grubuna gönderilen görüşle aynı yönde. Aktarmadan önce belirtmem gerekir ki Kabahatler Kanunu'nun "sulh cezayı görevli" kılan düzenlemesi Anayasa Mahkemesince iptal edildiğinde diğer kanunlardaki hükümler adeta ihya oldu. Yani yeniden yürürlüğe girmiş gibi işlem gördü. Aşağıda Mehmet Uçum'un görüşünü aktarıyorum :

"Avukatlık Kanunu'ndaki sınav hükmünü kaldıran düzenlemenin iptal edilmiş olması sınava ilişkin düzenlemeleri ihya etmez. Eski deyimle avdet etme hali yasal düzenlemeler (birincil ve ikincil düzenlemelerin tamamı dahil) açısından geçerli değildir.

İhya olma veya avdet etme sadece birel özgül işlemler için geçerlidir. Normatif düzenlemelerde bu ilkeyi uygulamak mümkün değildir. Bu nedenle yasama yeni düzenleme yapmadığı sürece mevcut haliyle avukatlık için sınav yapılamaz.

Peki AYM kararı etksiz midir, hayır. AYM yasamaya bir görev yüklemiştir. Bu
görevi TBMM yerine getirmek zorundadır. Aksi halde yargı kararlarına uymama suçunu görevde olan herkes işlemiş sayılır. Dokunulmazlık kalktıktan sonra herkesin yargılanma yolu açılır diye düşünüyorum.

Sevgiler
Mehmet Uçum"