Mesajı Okuyun
Old 12-01-2010, 00:42   #33
Av. Muzaffer ERDOĞAN

 
Varsayılan

Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen kanun (veya maddeler) yürürlükten kalkar. Bu durumda sınav yapılmasını içeren norm geçerlidir. Çünkü onu kaldıran norm iptal edilmiştir/yoktur.

Anayasa Mahkemesi de bu konuda bişr kuşku taşımamaktadır. Anayasa Mahkemesi kararları nedeni ile boşluk oluşacağını düşündüğü durumlardakararın belli bir süre sonra etki doğuracağını ifade etmektedir.

İdare hukukunda kazanılmış hak yoktur. İşlemin temeli sakatsa her zaman geri alınabilir veya değiştirilebilir. Geri yürümezlik ilkesi kazanılmış hakların/statülerin korunmasına, toplumsal istikrarın devamına ilişkin bir ilkedir. Şöyle ifade edeyim: Bir kişi yürürlükte olan bir yasaya dayanarak bir hak elde etmiş ise o hakka dokunulamaz. Hak elde edilmemişse artık iptal edilen yasaya dayanılarak (sürmekte olan bir dava olsa bile) hak iddia edilemez.

Bu çerçevede avukatlık hakkını almış olan arkadaşlar bu karardan etkilenmeyecektir. Bu ünvanı almamış olan arkadaşlar ise eski norma göre sınava tabi olacaklardır.

Saygılar.