Mesajı Okuyun
Old 11-01-2010, 13:37   #3
Av.Şenel DELİGÖZ

 
Varsayılan

Tüm sözleşmeler gibi, eser sözleşmelerinin de doğal sona ermeleri, bu sözleşmelerden doğan borçların tamamen ve uygun şekilde ifa edilmeleriyle mümkün olur.

Bu doğal sona ermenin dışında, taraflar anlaşarak her zaman aralarındaki akdi ilişkiye son verebilirler (ikale). Sözleşme özgürlüğünün sonucu kabul edilen ve ilişkinin ortadan kaldırılmasına yönelik bu tür sona erdirme sözleşmeleri yasalarımızda ayrıca düzenlenmemiştir.

Yasalarda saptanmış bazı olguların gerçekleşmesi ile de sözleşme ilişkisi son bulabilir (BK.'nun 117, 368, 370 ve 371. maddeleri).

Bunların dışında, bir sözleşmeyi taraflardan birinin tek taraflı irade beyanı ile sona erdirmesi -kural olarak- kabul edilmemiştir. Zira, böyle bir durum, ahde vefa (facta sunt servanda) ilkesi ile bağdaşmaz. Ancak, bazı durumlarda, önceden saklı tutulmasa dahi, taraflardan birinin tek taraflı irade bildirimi ile akdi ilişkiye son vermesi yasaca kabul edilmiştir (BK.'nun 82, 94, 95, 106, 358, 360/I, 365/II, 367 ve 369. maddeleri). Somut olayda, tarafınızca sözleşmeden dönme nedeni inşaata başlanılmamış olması olarak gösterilmektedir.

Sözleşmeye göre, inşaatın teslim süresi dolmamış ise henüz süre dolmadan sözleşmenin feshini talep etmeniz olanaklı değildir. Böyle bir durumda yüklenicinin işe başlayabilmesi için -dava tarihi itibarıyla- henüz süresi vardır.
İYİ ÇALIŞMALAR, KOLAY GELSİN