Mesajı Okuyun
Old 09-01-2010, 16:02   #1
Av.Ali GÖKBAYRAK

 
Varsayılan Kollektif şirket hisse devri

Değerli arkadaşlar;
Müvekkilimin bir kollektif şirkette işçi olarak çalışırken, hizmet akdi 23.11.2004 tarihinde feshedilmiş olup, kıdem tazminatı alacağı için açtığımız dava lehimize sonuçlandı. Kollektif şirket aleyhine yaptığımız ilamlı takip semeresiz kaldığından, şirket ortaklarının şahsi mallarına müracaat edebilmek için, şirket ortaklarına icra emri tebliğ ettik. Ortaklardan birisi (tabiki malvarlığı iyi olanı) şirketteki hissesinin tamamını 31.12.2006 tarihinde diğer ortaklardan birisine devretmiş ve devri tescil ettirip ilan ettirdiği gerekçesi ile hakkındaki icra takibinin iptali yönünde İcra Hukuk Mahkemesi'ne dava açtı. Benim sorularım:
1-) Hizmet akdinin feshedildiği 23.11.2004 tarihinde kıdem tazminatı borcunun doğduğu gerekçesi ile bu tarihten 2 yıl kadar sonra 31.12.2006'da hissesini devreden ortağın bu borçtan sorumlu olduğu kabul edilebilir mi? Yoksa bu borçtan sorumluluk için, dava tarihi, karar tarihi veya icra takip tarihi ya da icra emrinin tebliğ edildiği tarih mi esas alınır?
2-) Kollektif şirket ortağının, şirketteki hissesini diğer ortaklardan birisine (yakın akrabasına) devretmesine ilişkin yapılan tasarrufun iptali davası açarak sonuç almam mümkün mü?
Bu konulardaki fikirleriniz bildirmeniz ve konuya ışık tutacak elinde yargıtay kararı olan varsa paylaşmanız dileğiyle iyi çalışmalar...
"Paylaşmanın asaletini, bencilliğin çirkinliğine değişmem"